Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nincs lacafaca: a parlament már ma földbe döngölheti az orvoskamarát, két egészségügyért felelős helyettes államtitkárt pedig felmentettek

Törvénymódosítás, pereskedés, felmentés – az új ügyeleti rendszer megbicsaklott.

Kivételes eljárásban tárgyalja és fogadhatja el az Országgyűlés kedden a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló kormányzati törvényjavaslatot.

A belügyminiszter által jegyzett, az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvényt módosító előterjesztés arról is rendelkezik, hogy a folyamatban lévő etikai eljárásokat az orvosi kamara helyett az Egészségügyi Tudományos Tanács folytatja le.

Az indoklás szerint a módosításra azért van szükség, mert „az emberek egészségügyi ellátásához való joga alkotmányos alapjog, amit veszélybe sodor a Magyar Orvosi Kamara azzal, hogy hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, fenyegeti őket”.

Azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti, megszegi a demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait – tették hozzá.

Kincses Gyula, a MOK elnöke egy hétfői rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a törvényjavaslatra. Azt mondta, a kormány hazugságok alapján indított nagyon durva támadást a kamara ellen. „Hitelrontásért pert fogunk kezdeményezni a Belügyminisztérium ellen, mert a közleményük valótlan állításokat tartalmazott” – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök február 28-i hatállyal felmentette a Belügyminisztérium két helyettes államtitkárát:

  • az egészségügy szakmai irányításáért felelős Dr. Tóth Lászlót,
  • valamint az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős Dr. Boér Gábort.

A helyükre – Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára – Bidló Juditot és Lengyel Lászlót nevezte ki március 1-jei hatállyal – derült ki a hétfő este megjelent Magyar Közlönyből.

A MOK jogait csorbító törvényjavaslat előzménye, hogy a kormányzat az új ügyeleti rendszert az Országos Mentőszolgálattal szerződött háziorvosokkal akarta megoldani, de a MOK február elején tartott küldöttgyűlésén úgy döntöttek: addig bojkottálják ezt, amíg a kormány nem teljesíti a kamara feltételeit.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!