Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Már Vásárhelyen is hiányzik háziorvos az alapellátásból, s a helyzet csak romlani fog

A Szegeden képzett gyógyítók száma a betöltetlen praxisok harmadára sem elég.

A 30 év alatti családorvosok száma 16 fő Magyarországon – hívta föl a figyelmet az Inforádióban Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője. Hozzátette, 2023-ban országosan 137 helyük van évente: Budapesten 51 hely, Debrecenben 32 hely, Szegeden 28, Pécsett 26 rezidens kezdheti meg a 3 éves képzést.

35 év alatt összesen 64 háziorvos van ma, miközben 63 olyan háziorvos is szerepel az adatbázisban, aki elmúlt 84 éves. 2023 februárjában 691 betöltetlen (felnőtt, gyerek és vegyes) praxis van Magyarországon.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint jelenleg csak a dél-alföldi régióban 90 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van, ami azt jelenti, hogy akkor sem tudnák betölteni mindet, ha a következő három évben az összes Szegeden végzett háziorvos Csongrád-Csanád, Békés és Bács-Kiskun megyében helyezkedne el.

A részletes kimutatás szerint

  • Bács-Kiskunban 30,
  • Békésben 44,
  • Csongrád-Csanádban16 betöltetlen háziorvosi praxis van.

Hódmezővásárhelyen, Makón és Csongrádon 1-1, Szentesen 2 gyermek vagy felnőtt háziorvos hiányzik az alapellátásból, a többi üres praxis a kistelepüléseket érinti.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!