Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Csongrád-Csanád megyei tűzoltók is segítenek Törökországban

A katasztrófavédelem HUNOR Mentőszervezete (Heavy Urban Search And Rescue Team) ötvenfős, a mentőszolgálat szakembereivel kiegészülő mentőcsapattal és két keresőkutyával segíti jelenleg is a kutatómentést a földrengés sújtotta Törökországban. Több Csongrád-Csanád vármegyei tűzoltó is a helyszínre utazott.

Mint ismert, erős földrengések rázták meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfőn hajnalban. Több százan életüket vesztették, rengetegen megsérültek, ezer fölött van az összedőlt épületek száma. Törökország a felajánlott magyar segítséget elfogadta, így a magyar katasztrófavédelem azonnal elkezdte megszervezni egy mentőcsapat kiküldését.

A Hunor mentőszervezet tagjaként három Csongrád-Csanád vármegyei tűzoltó is végzik a mentéseket Törökországban. A legsúlyosabban érintett Hatay tartományban dolgoznak folyamatosan – adta hírül a megyei katasztrófavédelem.

Tátrai János. Fotó: Molnár Krisztina/Csongrád-Csanád VMKI

Tátrai János tűzoltó alezredes az Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője, emellett már évek óta a Hunor csapatvezető-helyettese. Számos képzésen vett részt, több olyan nemzetközileg is elismert végzettsége van, amelyeket a mentések során kiválóan hasznosít.

Maróthi Róbert tűzoltó főtörzsőrmester 2001 óta hivatásos tűzoltóként szolgál a szegedi laktanyában. 2019 óta különlegesszer-kezelőként végzi a mentéseket vármegyénkben. Tűzoltói hivatása mellett a mentőszolgálat munkatársaként is segít embertársain és a koraszülötteket mentő járművön is rendszeresen teljesít szolgálatot. Megalakulása óta tagja a HUNOR mentőszervezetnek, annak minden gyakorlatán és mentésén részt vett az elmúlt években.

Süli Csaba tűzoltó százados 2000 szeptemberében szerelt fel a tűzoltókhoz. A szegedi laktanyában volt tűzoltó, majd a szegedi főügyeleten látta el szolgálati feladatait. 2019 augusztusa óta a Csongrád-Csanád vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagja.

A Hunor mentőszervezet Csongrád-Csanád megyei állományának tagja még Kálmán Rajmund tű. alezredes, a szentesi tűzoltó-parancsnokság parancsnoka, Varga Tibor tűzoltó főhadnagy, a szentesi tűzoltó-parancsnokság rajparancsnoka, valamint Kósa Zsolt tű. zászlós, a szentesi tűzoltóság különlegesszer-kezelője. Ők jelenleg várnak az esetleges riasztásra. Amennyiben a Belügyminisztérium úgy dönt, hogy további Hunor tagokat küld a katasztrófa helyszínére, ők azonnal készen állnak az indulásra.

Több embert is kimentett a romok alól a Hunor mentőszervezet

A hivatásos tűzoltókból álló csapat magyar idő szerint nem sokkal dél után a két keresőkutyával megkezdte a túlélők utáni kutatást a földrengés miatt összedőlt házak romjai között. Az elmúlt órákban egy húszemeletes épület maradványai között dolgoztak, amelyben a katasztrófa idején körülbelül ezer ember tartózkodott. Párhuzamosan három kárhelyszínen, összesen 16 ezer négyzetméteres területen keresik az embereket, közülük hármat élve ki tudtak menteni, öt embernek a holttestét tudták már csak kiemelni – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!