Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Mögírták: 300 éve így tanultak a vásárhelyi gimnáziumban

Hosszú hajjal, magas kalapban és nem fekete kesztyűben nem lehetett iskolába menni – olvasható a hódmezővásárhelyi református gimnázium az elődök okítását bemutató, 1853-as kiadványában.

Gymnasiumunk anyakönyve 1724-ben kezdődik, s legelő az akkori isk. törvényeket hozza, melyekből ha a nevezetesbeket kijegyzem, minden meglétezett a tanoda ezen korbani helyzetének megismertetése végett.

A 2-ik czikk tanulmányokul a logicát, rhetoricat, philosophiát jelöli ki, a 3-dik ezekhez az examenek, declamatiók és disputatiókont pontos megjelenést, — az 5-dik a keleti, görög és héber nyelvek tanulását köti. A szorgalmatlan tanuló pénzre büntettetik.

A 6-10 czikkekben az isteni tisztelet és temetési szertartás pontos és teljes számbani látogatása parancsoltatik.

Az erkölcsi törvények 2-dik czikke a hosszú hajat, az igen magas kalapot s a nem fekete kesztyűt tilalmazza; az ellenkezőkép tevő 4-ed ízben a tanodából kizáratik. A 3-dik czikk vacsora és ebéd felett latin beszélgetést parancsol pénzbüntetés alatt.

A 4 — 20 czikkek erkölcsi rendszabályokat foglalnak magukban a részegség s effélék, — a fegyverhordozás, sértegetés, vérengezés, csapházakba járás, összegyülekezés, összeesküvés, dohányzás, tűzoltás, játszás, (a birkózás és botjáték tiltatnak, a labda ajánltatik) kártyázás, koczka, zene, szükségtelen esküvés, káromlás és mesélés iránt.

Figyelmet érdemelnek ezek közt a 10—12 czikkek, melyeknek tartalma: az oktatónak senki rendet ne szabjon, hanem annak fogyatkozását a felsőségnek jelentse. Az oktató intézkedésivel meg nem elégedő máshová távozzék, de a sértegetéstől óvakodjék.

A 23. czikk arról szól, hogy ha az iskolába rablók vonnák be magukat, a polgári hatóságnak sietősen jelentessenek.

Büntetés nemei: 3 —50 dénár, testi fenyítés, kirekesztés. Súlyosb kihágási esetekre nézve a polgári hatóság közbejárulása is kilátásba helyeztetett.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!