Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Napelemprogram: addig húzza a kormány, hogy van akinek 25-szeres lett az önrésze

38 ezer forintról több mint 900 ezer forintra emelkedett az egyik nyertes önrésze a lakossági napelemes pályázaton – írja az RTL.hu. A család elmondta, hogy több mint egy éve van szerződésük az uniós pénzből indított lakossági napelem-telepítési pályázathoz, de eddig nem tudták a beruházást megkezdeni.

Akkor 1,9 millió forintot nyertek, ami mellé 165 ezer pályázatindítási díjat és az energetikai vizsgálatra 30 ezer forintot kellett kifizetniük. Ezen kívül „38 ezer forint az önrész, úgy gondoltuk, hogy az teljesen elfogadható” – mondta el a férfi. Azóta vártak és most kaptak egy értesítést, hogy ha befizetik az önrészt, már indul is a telepítés. De ekkor derült ki, hogy az önrész megemelkedett, 960 ezer forintra.

Bár készültek rá, hogy a forint gyengülése és az alapanyagok drágulása miatt többet kell fizetniük, de ekkora emelésre nem voltak felkészülve és nem is tudják kifizetni.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint indokolt lehet az emelkedés, de ekkora nem, szerinte a 30-40 százalék lehet reális. Azt javasolja, hogy érdemes új ajánlatot kérni a már megnyert támogatásokra, mert sokszor kedvezőbb lehet az eredmény.

Mint azt megírtuk, a több mint 43 ezer darab, összesen 153 milliárd forintra rúgó napelemes pályázat közül január 11-ig csupán 41 esetben fizettek ki összesen 78 millió forintot. Pedig Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szeptember végén még azt ígérte, 2022 végéig megtörténik a folyósítás.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!