Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Orbánnak fontosabb saját kegyencei pénzelése, mint a felsőoktatás jövője

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció oktatási és kulturális árnyékminisztere csütörtök este tartott fórumot a Németh László Városi Könyvtárban. A DK-s politikus elmondta, hogy minél hamarabb hozzá kellene fogni a közoktatás reformjához, mert minden nap késlekedés óriási hátrányba hozza a jövő nemzedékét.

Barkóczi Balázs szerint az oktatás területén vannak rövidtávú feladatok, melyeket sürgősen meg kellene valósítani, és a hosszútávúak, melyeket egy kormányváltást követően lehetne végrehajtani. Rövid távon elsősorban azokra a problémákra kell megoldást találni, melyeket a pedagógus szakszervezetek is megfogalmaztak tiltakozó akcióik során. Ilyen például a sztrájktörvény módosítása, a tanárok egzisztenciális és erkölcsi megbecsülése, a pedagógusok túlterheltségének csökkentése. Hosszú távon egy új oktatási stratégia kidolgozása lehet a cél, melynek fontos eleme lenne egy korszerű nemzeti alaptanterv bevezetése. Ez utóbbit a szakma képviselőinek bevonásával alakítanák ki, amire a jelenlegi politikai légkörben semmi esély nincs. Az Erasmus+ program felfüggesztése is jól mutatja, hogy a kormány a saját érdekeit jóval a közoktatás érdekei fölé helyezi.

A politikus szerint felháborító, hogy „Orbán Viktornak még mindig fontosabb az, hogy a kegyencei valamilyen úton-módon kuratóriumi tagságokkal plusz pénzeket kapjanak, mint az, hogy a magyar diákok az Európai Unió bármely országába utazhassanak továbbtanulni egyetemekre.„ Az árnyékminiszter szerint a kormány ezúttal is mellébeszél, hiszen nem arról van szó, hogy az EU nem ad pénzt erre a célra, hanem arról, hogy ezekből a szakmai programokból kizárják a magyar oktatókat és diákokat abban az esetben, ha továbbra is ragaszkodnak az egyetemi kuratóriumok politikai irányításához.

Az Európai Bizottságnak ezen kívül más magyar intézkedések sem tetszenek. A közszolgálati média uralása például ellenkezik az uniós elvekkel. „Mindannyian tudjuk, hogy a közmédia propaganda médiaként működik, ráadásul úgy, hogy folyamatosan azt halljuk, hogy nincs pénz a pedagógus béremelésre, mert Brüsszel nem küld pénzt, és kiürült az államkassza, miközben a közmédia támogatására 80 milliárd csak van, a Vodafon megvásárlására 660 milliárd csak van” – fejtette ki a politikus. Barkóczi Balázs előadásban arra is kitért, hogy a közintézmények kormányzati megszállása miatt az ellenzéki politikusok nem számíthatnak olyan fontos intézmények független állásfoglalásaira, mint az Alkotmánybíróság vagy az ügyészség. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!