Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Földadó: február 15-e után kezdik meg az ellenőrzéseket

Még nem tudni, hányan jelentkeztek be a városháza adócsoportjánál azok közül, akiknek földadót kell már ettől az évtől fizetniük. A város ebből körülbelül 80 milliós adóbevétellel számol, s ezt a pénzt szociális segélyezésre szánja.

 A város honlapján megjelentek szerint: az adókötelezettség azokat az ingatlanokat érinti, melyek Hódmezővásárhely illetékességi területén helyezkednek el, és melyek az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő, gyep, nádas, halastó, fásított terület, erdő művelési ágban vannak nyilvántartva.

Annak a magánszemélynek kell az adót megfizetnie, aki a naptári év első napján az ingatlan tulajdonosa volt, vagy részére haszonélvezeti jog (ideértve az özvegyi jogot is) van bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásban.

A vállalkozókat (beleértve az egyéni vállalkozót és azon mezőgazdasági őstermelőt, akinek az őstermelői tevékenységéből származó bevétele az adóévben az éves minimálbér 50%-át meghaladja) abban az esetben terhelheti adókötelezettség, ha az adott földterületet vállalkozói minőségében nem műveli, hanem tulajdonosként pl.: bérbe, haszonbérbe adja, vagyis, ha saját maga a vállalkozói minőségéhez kapcsolódó termelő-tevékenységet nem végez.

Amennyiben a földterületnek több tulajdonosa van, úgy a tulajdonosok megállapodhatnak abban, hogy egy tulajdonost ruháznak föl az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel, melyhez egy írásban megkötött megállapodást szükséges benyújtani az adóhatósághoz.

Az adó mértéke: szántó, kert, gyümölcsös, szőlő művelési ágban nyilvántartott földrészlet esetén 0,99 Ft/m2/év, minden egyéb az adókötelezettség alá eső földrészlet esetén 0,59 Ft/m2/év.

Megérdeklődtük a városházától, hogy hányan jelentkeztek be határidőre, és összesen mekkora területtel, ám egyetlen pontos adatot sem tudtak adni. Annyit írtak, hogy folyamatos az érdeklődés, s ezért a földterület nagyságáról sem tudnak tájékoztatást adni.

Azt azonban közölték: az adócsoport február 15-e után kezdi meg az adóellenőrzést. Kérnek minden érintettet, hogy addig tegye meg a bejelentését. A város honlapján minden ezzel kapcsolatos információ elérhető.

Mint arról korábban beszámoltunk, a város körülbelül 80 milliós bevétellel számol a tavaly novemberi közgyűlésen megszavazott földadóból, s az összeget szociális támogatásra fordítja.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!