Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Márki-Zay Péter jogerősen pert nyert a TV2 ellen

Megerősítette a Kúria a perben első-és másodfokon hozott ítéletet, mely szerint helyreigazítást kell közölnie a TV2-nek az egyik hírműsorában elhangzott valótlan állítások miatt, mellyekkel megtévesztették a nézőket, Márki-Zay Pétert pedig olyan színben tüntették fel, mintha az egészségügy leépítésére készülne.

Az alperes által működtetett TV2 televíziós csatorna a 2022. január 12-én Tények című műsorában, a „Szülészeteket zárna be vidéken Márki-Zay” című hírblokkjában – többek között – azt közölte a felperesről, hogy „leépítené az egészségügyi ellátórendszert (…), azt mondta, hogy támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, vagyis azt, hogy több intézményből csak egy maradjon meg. Ez azt jelenti, hogy tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat.” A hírblokkban elhangzott továbbá az is, hogy a felperes szerint „nincs szükség arra, hogy mindenhol legyen orvosi ellátás (…) vannak olyan területek, mint a járóbeteg-ellátás, ahol lehet centralizálni, de a fekvőbeteg-ellátásban igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár a falvakban élők közelében.”.

Márki-Zay Péter, akkori miniszterelnök-jelölt ezzel szemben ilyet nem állított, és azonnal sajtó-helyreigazítási pert indított. Az első- és másodfokon megnyert per után most a Kúria is úgy látta, hogy a kormányhoz közel álló kereskedelmi televízió hírműsora valótlanságokat állított arról, mi hangzott el a helyszínen. Korábban a közmédia és a Mediaworks-csoport is pert veszített a vásárhelyi polgármester ellen hasonló tartalmú tudósítások miatt.

Érdemes idézni az indoklásból néhány fontos részt: „A Kúria egyetértett az eljárt bíróságok álláspontjával, miszerint a 2021. szeptember 12-i előválasztási vita és a kiszombori gyűlésen elhangzott kijelentések ellentétesek az első közléssel. A felperesnek az ott elhangzott nyilatkozataiból a sérelmezett kijelentés véleményként nem fogalmazható meg, nem szolgálhat annak alapjául. Az alperes nem sajtótájékoztatóról tudósított, ezért az első közlés olyan valótlan híresztelés, amelyre véleménynyilvánítás szabadsága nem terjed ki, az alperes helyreigazító közlemény közzétételére köteles. A szólás- és sajtószabadság határainak megvonásánál ugyanis indokolt különbséget tenni az értékítéletek és a tényállítások védettsége között.” Ezen kívül fontos kiemelni az indoklásból, hogy „míg vélemények esetében a hamisság bizonyítása értelmezhetetlen, addig a bizonyíthatóan hamis tények önmagukban nem állnak alkotmányos védelem alatt.”

„Az alperes felülvizsgálati érvelésével szemben a sajtószabadság gyakorlása önmagában nem terjed ki a valótlanságok közzétételére, sőt az újságírók egyik fő felelőssége éppen a közölt hírek, információk hitelességének ellenőrzése” – áll még az indoklásban, majd hozzáteszi: „Közéleti szereplők sajtótájékoztatóiról szóló tudósítás esetén ugyan ezek a szempontok különös súllyal esnek latba, azonban a perbeli közlés nem ilyen formában hangzott el, a hírblokk nem sajtótájékoztatóról tudósított.”

„Az alperes felülvizsgálati érvelésével szemben a sajtószabadság gyakorlása önmagában nem terjed ki a valótlanságok közzétételére, sőt az újságírók egyik fő felelőssége éppen a közölt hírek, információk hitelességének ellenőrzése”

A helyreigazítás szövege a következő: „Valótlanságot állítottunk dr. Márki-Zay Péterrel kapcsolatban: A 2022. január 12. napján a TV2 televíziós csatorna 18:00 órakor kezdődő Tények című műsorszámunk »Szülészeteket zárna be vidéken Márki-Zay« című hírblokkjában valótlanul állítottuk, hogy dr. Márki-Zay Péter tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat, továbbá valótlanul állítottuk, hogy dr. Márki-Zay Péter leépítené az egészségügyi ellátórendszert.” Az előválasztási kampányban a kiszombori lakossági fórumon elhangzott kijelentés kapcsán született jogerős ítélet szerint kötelezi az alperest, hogy 15 napon belül fizessen meg a felperesnek 133.350 forint felülvizsgálati eljárási költséget.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!