Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A TÖOSZ szerint is rombolja az önkormányzatiságot az új építésügyi törvény

Az Alaptörvény önkormányzati vagyonra vonatkozó passzusaival is szembemegy a tervezet az önkormányzati szövetség állásfoglalása szerint.

A fideszes vezetésű önkormányzati szövetség is éles kritikát fogalmazott meg a beruházások kezelésének új módszertanával kapcsolatban. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a honlapján tette közzé, hogy a tervezet mely elemeivel nem értenek egyet amellett, hogy az állami beruházások szabályozásának megújítását indokoltnak látják.

Az egyik kritizált pont az, hogy Lázár János minisztériumának kizárólagos feladatkörébe tenné az állami, és önkormányzati beruházásokat, amennyiben azok összértékének legalább fele állami vagy uniós pénz. A TÖOSZ álláspontja szerint ezzel két probléma is van: túlsúlyos a minisztériumi felügyelet, a tárcának inkább koordinációs szerepet kellene betöltenie más grémiumok bevonása mellett, a másik az, hogy az értékhatár meghúzásával gyakorlatilag minden önkormányzati beruházás a minisztériumhoz kerülne, hiszen aligha van annyi forrása a településeknek, hogy 50 százaléknál nagyobb mértékben biztosítson önerőt egy-egy projekthez. A TÖOSZ azt javasolja, hogy húzzanak meg egy értékhatárt, például, 500 millió forintnál, amely fölötti sávban kerülhetne a beruházás az állami szabályozás alá.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!