Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Hódmezővásárhely 737 zsidó polgárát hurcolták el és több mint 400-an soha nem tértek vissza

Az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlésének határozata értelmében 2006 óta január 27. a holokauszt nemzetközi emléknapja. 1945-ben ugyanis ezen a napon érték el a szovjet csapatok az auschwitzi haláltábort. A holokauszt idején mintegy hatmillió európai zsidó pusztult el, közülük több mint négyszázezer volt a magyar és négyszáz a hódmezővásárhelyi polgár – olvasható a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely közleményében.

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ fenntartásában lévő Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely a holokauszt áldozatainak – kiemelt figyelemmel a gyermekáldozatokra – emlékét ápolja, de a hazai és a vásárhelyi embermentők tevékenységét is bemutatja. Az idei évben, az energiaválság miatt szükséges időszakos bezárás miatt, csak virtuális módon van lehetőség a holokauszt nemzetközi emléknapján való megemlékezésre.

Dr. Miklós Péter eszmetörténész, címzetes egyetemi tanár egy korábbi alkalommal emlékező beszédében a következőket fogalmazta meg.

„A holokauszt a huszadik század legsötétebb és legaljasabb emberiségellenes bűntette volt, egy eleve bukásra ítélt, gonosz, demagóg és erőszakos politikai rendszer, a hitleri náci diktatúra ámokfutása, amely Európa-szerte és Hódmezővásárhelyen is ártatlan emberek sokaságának életét követelte megmagyarázhatatlan gyűlölettől és elvakultságtól vezérelve. Az ártatlanul elpusztított áldozatok emlékének ápolását és a származási alapon való megkülönböztetés elfogadhatatlanságának tudatosítását szolgálják az ilyen emléknapok, mint a mai. A magyarországi zsidóság java, mintegy négyszázezer ember, Európa-szerte hatmillió, a vásárhelyi zsidó közösségnek több mint a fele veszett oda a holokausztban. Valamennyiük áldozatára emlékezünk a mai napon.”

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!