Így készült el a Teleki utcai bölcsőde

Felújítás, korszerűsítés után újra bölcsőde lesz a korábban is hasonló célokat szolgáló, Hódmezővásárhely, Teleki utca 10. szám alatti épületegyüttes. A három épület (főépület, udvari tárolóépület, udvari mosdó melléképület a mosodával) hasznos alapterülete a felújítással és korszerűsítéssel 321,08 m2 lett. Akadálymentes környezet került kialakításra. A gazdaságos üzemeltetés érdekében megújuló energiát használtunk, hőszivattyús hűtés-fűtés rendszert alakítottunk ki, a tetőre 58 db napelem került. 2 csoportszobával, 26 fős gyermeklétszámmal és dolgozókkal (6-7 fő) számoltunk a beruházás átadása után. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. – közölte a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című TOP-6.2.1-19 kódszámú pályázat keretében Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 230 millió Ft európai uniós támogatást nyert a Teleki utcai bölcsőde felújítására, korszerűsítésére. A kivitelezésre kiírt közbeszerzést a HPQ PLUS Kft. nyerte el, a parkolókat a Miksi Bau Kft. építhette meg.

Az 1.195 m2-es telken egy főépület és három kisebb melléképület található, utóbbiakból egy elbontásra került. A főépületben a pályázati kiírásnak megfelelően 2 csoportszoba került kialakításra, valamint az ehhez kapcsolódó kiszolgáló funkciók. Az épület a jelenleg érvényes bölcsődei előírásoknak – pl. a csoportszobák mérete és természetes bevilágítottsága tekintetében – már nem felelt meg, így az épület nagyobb léptékű átalakítására volt szükség, jelentősebb bontási munkákkal. Kialakításra került egy tálalókonyha is a szükséges berendezésekkel, gépekkel és eszközigénnyel.

A gazdaságos üzemeltethetőség érdekében az épületek külső hőszigetelést kaptak, megújuló energiát felhasználva valósult meg a bölcsőde energetikai korszerűsítése, gázfűtés megszüntetésével, hőszivattyús hűtés-fűtés rendszer kialakításával, a tetőre pedig 58 db napelem került. Ezek teljesítménye 15 kW, éves termelése optimális esetben 15730 kWh. (A bölcsőde villamos berendezéseinek éves fogyasztása, becslés alapján, 16450 kWh).

Az épület udvara is megújult, ahol tocsogó és homokozó került elhelyezésre gumiburkolatú terasz került kialakításra, valamint füvesítés és növénytelepítés is megvalósult.

A fejlesztés eredményeként akadálymentes környezetet alakítottunk ki, ezt többek között a bejárathoz kialakítandó rámpa, az akadálymentes bejárat és az épületben elhelyezendő akadálymentes mosdó is biztosítja.

Az épület előtt az ároklefedést követően térburkolattal ellátott 6 db parkolóhely létesült, mely közül 1 akadálymentes.

A beruházás 2022 nyarán megvalósult, ezt követően eszközbeszerzések történtek ~ bruttó 13 millió ft értékben – olvasható az önkormányzat sajtóközleményében.

A projektről bővebb információt a https://hodmezovasarhely.hu/telekibolcsode oldalon olvashatnak.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!