Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Márki-Zay: az előválasztás az ellenzéki politizálás legnagyobb és legsikeresebb innovációja volt

Az előválasztás az ellenzéki politizálás legnagyobb és legsikeresebb innovációja volt az elmúlt 12 évben, annak ellenére, hogy mind én, mind a kiválasztott közös jelöltek sokkolóan nagy arányban vereséget szenvedtünk az áprilisi választáson – írja oldalán Márki-Zay Péter arra reagálva, hogy Jakab Péter szerint nincs szükség az előválasztásra és hogy állítása szerint a közös miniszterelnök-jelölt személye miatt vesztett az ellenzék tavaly.

A Jobbik volt, a Nép Pártján Mozgalom jelenlegi elnöke pénteki videójában arról beszélt, a 2021-es előválasztás végén még az ellenzék állt nyerésre és a választást csak azért veszítették el, mert Márki-Zay Péter a fideszesek szavazatával lett közös jelölt. A megoldás szerinte, hogy a pártok állapodjanak meg a közös jelöltben.

Márki-Zay szerint az előválasztás végére az ellenzék valóban népszerűbb lett, mint a Fidesz, de ez kizárólag az előválasztás mozgósító ereje és az akkor még nem ,,összegyurcsányozott, pártfüggetlen, a 2010 előtti és utáni korrupcióval is szembeállított” jelöltsége miatt történt meg. A Fidesz megpróbált beavatkozni az előválasztásba, de azt nem tudta érdemben befolyásolni, a számára legkényelmesebb induló, Dobrev Klára nem lett közös jelölt.

Kijelentette, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc még a közös üzenetek megosztásával sem segítették.

,,Miből gondolja bárki, hogy legközelebb majd előválasztás nélkül is beáll minden ellenzéki egyetlen, pártalkuk során kiválasztott jelölt mögé? Ha a sötét, füstös szobákban meg is születik a megállapodás, azt vajon mindenki sajátjának érzi, elfogadja, senki nem kritizálja, minden erejével támogatja majd?”

– foglamazott a volt miniszterelnök-jelölt. Ugyanakkor szerinte még ennél is komolyabb kérdés, hogy Jakab Péter miért áltatja követőit azzal, hogy 2026-ban (vagy Jakab szerint máris, a parlament feloszlatása után) egy, a Fidesz szabályai szerint megrendezett választáson legyőzheti a Fideszt? ,,Kinek az érdeke azt hazudni, hogy a Fidesz rendszere szabad és demokratikus, ahol semmi akadálya a kormányváltásnak, csak a megfelelő jelölt hiányzott eddig?’

Úgy véli, amíg a Fidesz egyfordulós választási rendszerében kell megmérkőzniük a náluk ezerszer esélyesebb Fidesszel, nincs más esély, mint egyetlen közös jelölttel indulni minden pozícióért – ennek pedig nincs átláthatóbb, igazságosabb, és hitelesebb módja, mint az előválasztás.

,,Aki tehát valóban a nép pártján van, az továbbra is az előválasztás mellett van – legközelebb azokon a településeken, ahol a 2024-es önkormányzati választásokon több helyi ellenzéki csapat is szeretne indulni a Fidesszel szemben”

– közölte.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!