Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Szépség és szimmetria a kerámiakiállításon

A fennállásának első huszonöt évét ünneplő Vásárhelyi Kerámia Szimpóziumon született alkotásokból, a Magyar Kultúra Napja alkalmából nyílt szemkápráztató tárlat vasárnap délben a Tornyai János Múzeumban.

Változatos technikák, témák és olykor meghökkentő formák születtek az elmúlt negyedszázad alatt a nyaranta hat nyári hetet a vásárhelyi kerámiai szimpóziumon résztvevő alkotóknak köszönhetően. Ezekből a művekből nyílt válogatott tárlat ma délben múzeumban.

N. Mészáros Júlia művészettörténész nyitotta meg a kiállítást

– Rendkívüli tevékenységet fejt ki a vásárhelyi kerámiai művésztelep – mely 2012-ben egyesült a Nemzetközi Kerámiaközponttal – nem csak a művészet, de a kutatás, valamint a kiállítások, a konferenciák és a publikációk és külföldi kapcsolatok építése terén – emelte ki megnyitójában N. Mészáros Júlia művészettörténész. – Jól mutatja, hogy milyen fejlődőképes és milyen fontos és felelősségteljes az, ahogyan foglalkoznak a fejlesztésével és a kiterjesztésével – tette hozzá. – A művészek olyan varázslatos módon hozzák létre az anyagokat, azok különböző vegyítésével, amire a kutatók soha nem gondoltak volna. A vásárhelyi művésztelep fő jellemzője az innováció, még akkor is, ha a művek a hagyományokból építkeznek – állapította meg a művészettörténész. Hozzátette: Pannonhalmi Zsuzsa kerámiaművésznek és a városnak, illetve az itt lévő kerámiaipari cégeknek köszönhető a szimpózium fennállása, mely annak idején Rapcsák András polgármester kezdeményezésére jött létre.

Pannonhalmi Zsuzsa felidézte a kerámiaközpont indulásának körülményeit, s hangsúlyozta: az alapításkor mindenki támogatta az ötletet Almási Istvántól Hegedűsné Dékány Magdolnán át Fodor József festőművészig.

– Nagyon remélem, hogy ez a kezdet – utalt az eltelt két és fél évtizedre – s lesznek olyan emberek, akik ezt tovább viszik – hangsúlyozta.

A kerámiakiállítás március 26-ig látogatható.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!