Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nem jár majd automatikusan szolgálati juttatás a kényszerűen leszerelt vásárhelyi katonáknak

Az alakulat és a Honvédelmi Minisztérium sem adott tájékoztatást arról, hogy a Vásárhelyen szolgálók közül mennyi 45 éves vagy idősebb katonát érinthet a szaktárca által meghirdetett állományfiatalítás, vagyis a kényszerű leszerelés.

Kedden jelent meg a kormányrendelet, hogy a honvédségnél a szolgálati viszony megszüntethető, ha egy katona betöltötte a 45. életévét, és legalább 25 éve szolgál a hadseregben. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a honvedelem.hu-nak elmondta: egy új juttatási formát, a honvédelmi szolgálati juttatást kaphatnak az érintettek, amelyre nem automatikusan, hanem a miniszter egyénenkénti döntése alapján válhatnak jogosulttá a fent említett feltételeknek megfelelő katonák. Ennek alapján több ütemben, ütemenként több fázisban vizsgálják a Magyar Honvédség, a Honvédelmi Minisztérium, illetve a háttérintézmények teljes állományát, és meghozzák a döntéseket. 

A Telex szerint eddig 100-200 magas rangú katonával közölhették, hogy távoznia kell, de ez a szám várhatóan tovább emelkedik majd, egyesek szerint akár a többszörösére is.

Kíváncsiak voltunk, arányaiban mennyi hivatásos katona mindennapjait érintheti a honvédségi fiatalítás Hódmezővásárhelyen, a Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál, ahol négy zászlóalj és egy század teljesít szolgálatot. Azt a választ kaptuk pénteken délelőtt, hogy még egyetlen katona sem kapott értesítést. Feltettük a kérdést a Honvédelmi Minisztériumnak is, de onnan semmilyen reagálás nem érkezett cikkünk megjelenéséig.

Várható, hogy vásárhelyi alakulat is sorra kerül a fiatalításnál, hiszen azt a miniszter is elárulta, hogy a legfelső, parancsnoki szinten a vezérkari főnök bevonásával már megtörtént, most az ezek alatti szintek következnek. A most következő ütemben a beosztásukban maradó és újonnan kinevezett parancsnokok előterjesztései alapján a vezérkari főnök meghallgatásával születnek majd meg a személyi döntések arra vonatkozóan, hogy kik azok, akik honvédelmi szolgálati juttatásban részesülhetnek.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!