Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A fehér volt a sláger a csúcsi kolbászkészítő fesztiválon

A ma délelőtt a Csúcsi Olvasókörben kezdődött Kolbászkészítő Fesztiválon tizenkét csapat készítette a finomságokat, melyeket szakavatott zsűri bírált el.

Szakavatott mozdulatokkal vagdalták a megfelelő méretre a húst, mely a darálás után kapta meg a különböző fűszereket a fokhagymától a köménymagon ár egészen a paprikáig. Bár ez utóbbit a fesztiválra nevezett csapatok egy-egy adagból kihagyták, hogy elkészítsék a Vásárhelyen egykor minden disznó vágáson jellemző fehér kolbászt.

– Izgalommal készültünk erre a rendezvényre, ugyanis többször is voltam már ilyen fesztiválon zsűritag, azaz mindig másokét bírálta, ezért azt mondtam, hogy egyszer a hóhért is fel kell, hogy akasszák, s vettem a bátorságot. hogy én is benevezzek. A bátorság azért kellett, mert Vásárhelyen azért nagy nevek is vannak ezen a téren is – mondta a székkutasi Varga Márta. Aki nem amatőrök közé tartozik, hiszen 17 évig dolgozott hentesboltban.

Már küllemre is étvágygerjesztő volt a látvány

– Jó nevekkel dolgoztam, mindig lestem, hogy csinálják. Kovács Ernővel közösen egy kicsi – mint mondta: érdekes fűszerezésű – fehér, illetve egy nagyobb adag hagyományos, paprikás kolbász készítettek. Azt is elárulta, hogy – szerinte – a jó fehér kolbász titka a fokhagyma, ahogy minden más hús sem ér enélkül semmit. És bár a hozzávalókat jól tudta, de a zsebében volt a recept, hogy biztos el ne tévessze azokat.

Varga Mihály szerint is a jó fokhagyma a fehér kolbász titka. – Szemes kömény kell még bele, elkészítjük ahogy Vásárhelyen szokás. A receptje a fejemben van. De piros kolbászt is töltünk. Immár az ötödik vagy hatodik alkalommal veszünk részt ezen a rendezvényen, voltunk már elsők, másodikok, harmadikok és én harminc éve készítem ezt a finomságot – tette hozzá azzal, különlegességként és csak saját fogyasztásra csirkekolbászt is töltöttek a Madova csapat tagjai.

– Tizenkét csapat jelezte a részvételét, s nagyon boldogok vagyunk, az egytucatnyi csapat most tölti a sütnivaló kolbászokat, s tizenheten neveztek a füstölt kategóriában – tudtuk meg Szabó Sándornétól a fesztivál szervezőjétől. Aki szerint a rendezvény célja a hagyományőrzés mellett a házi ízek megőrzése.

A csapatok az ellenőrzött helyről származó húst reggel a szervezőtől kapták meg, ezt vágták, darálták, fűszerezték majd töltötték a belekbe az olvasókör nagytermében, hogy a kész kolbászokat aztán az udvaron süssék meg, majd tálalják fel, hogy a zsűri végig kóstolva mindet kiválassza az idei legjobbakat. Ahogy tette ezt a füstölt kolbászokkal is.

– Nem csak az ízek és a küllem, de még a beltartalom állaga és a fűszerek aránya is számít majd, de a „csomagolás” is, azaz, hogy a tányéron hogyan kerülnek elénk a finomságok – árulta el Perényi János, a zsűri elnöke. Szerinte az eltérő recept alapján készült kolbászok is lehetnek finomak. Azt mondta, hogy füstölt kolbászoknál a füstölés mértéke, nem csak az íze és az illata, állaga számít.

Egy karika kolbász a kés hegyén. Volt dolga a zsűrinek

A rendezvényre nem csak Vásárhelyről de Balástyáról, Mezőberényről, és egészen messziről, Szerbiából és Tápióbicskéről is érkezett egy csapat.

– Célkitűzésünk a régi ételek ápolása – mondta Vér János, a Világ Magyarjai Gasztronómiai Szövetsége elnöke, aki tápióbicskei autista gyerekekkel érkezett a fesztiválra, s készítették el a finomságokat.   Őket tanítom főzni, s úgy gondoltam, eljövünk Hódmezővásárhelyre, hiszen sok minden köt ide, hiszen moto-crossoztunk itt a hetvenes években, de harminc éve jártam itt utoljára – árulta el.

A sürgő, forgó, csapatokat munka közben nagyszámú érdeklődő követte, megpróbálva ellesni tőlük egy-egy mesterfogást, hogy azt majd a házi disznóvágásokon is alkalmazni lehessen.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!