Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Pezsgővel koccintottak a további együttműködésre

A Tornyai múzeumban nyílt meg ma este a Mit adott Hódmezővásárhely a régészetnek? című, a szegedi egyetem régészeti tanszéke kutatási eredményeit, és a vásárhelyi múzeum gyűjteményét bemutató, részben a régészhallgatók által összeállított tárlat.

Az egyetem és a város majd évszázados régészeti együttműködésének jelentőségét hangsúlyozta Csányi Viktor, a vásárhelyi múzeum régész-muzeológusa, mely legnagyobb eredménye a várost világhírűvé tevő, az újkőkorszakból származó, Kökénydombi Vénusz nevű szobrocska felfedezése volt.

Szakmai kérdésekre is választ kaptak az érdeklődők

Révész László régész-muzeológus, a Szegedi Tudományegyetem BTK Régészeti Tanszék vezetője előbb meglepetten konstatálta a kiállítás iránti jelentős érdeklődést, majd elmondta, hogy párját ritkítóan egyedi a szegedi egyetem és Vásárhely majd egy évszázados, csak a Rákosi-korszakban megszakadt együttműködése.

– Olyan ásatásokat végeztek Vásárhely határában elődeink, amelyek a kor tudományos színvonalát nem csak meghaladták, de olyan módszertani előremutató lépéseket is tettek, melyek csak évtizedek múlva követett a szakma – hangsúlyozta.

A tárlatnyitó végén pezsgővel koccintottak a szegedi egyetem régészeti tanszékre és Vásárhely a együttműködése következő évszázadára.

A március 26-ig látható tárlat bemutatja a neolitikumtól a honfoglaláskorig a feltárt leletek egy érdekes részét a tárlókban, s a feltárás helyszíneit a tablókon.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!