Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Elképzelhető, hogy kirakják a fideszes politikusokat az egyetemi alapítványokból

A kormány senkit nem tud visszahívni a kuratóriumokból, mert a kuratóriumok függetlenek, de olyan összeférhetetlenségi jogszabályokat hozhat, amikkel nem maradhatnak ott – fogalmazott a tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely, hozzátette, erre továbbra is nyitottak.

A hvg.hu tudósításában azt írja a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint mindenben úgy jártak el, ahogy az Európai Bizottság kérte, ezért nem értik, most miért akarják a modellváltó egyetemeket kizárni az uniós programokból. Elmondta, a kormány ki fogja fizetni az Erasmus-ösztöndíjak költségét, így nem lesz akadálya a programban való részvételnek. Ugyanakkor ebben az esetben Magyarország pert fog indítani az Európai Unió Bíróságán az ügyben. Gulyás azért is találja érthetetlennek a történteket, mert azt mondja, egyeztettek az Európai Bizottsággal, és pont úgy jártak el, ahogy azt a bizottság kérte. 

A HVG emlékeztet, a tagállamok szerint hiába módosított törvényt a magyar Országgyűlés, az intézkedések még mindig nem akadályozzák meg, hogy „magas rangú tisztviselők, köztük az Országgyűlés és a magyar autonóm szervek politikai felsővezetői bekerüljenek a közérdekű vagyonkezelő alapítványok vezetőtestületeibe” – ez egy nyilvános dokumentumból is kiderül.

A héten a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) is követelte az aktív politikusok távozását az egyetemi alapítványokból, ugyanis szerintük az alapítványokba kiszervezett egyetemek részvételének felfüggesztése az Erasmus+ és Horizont Európa pályázatokban súlyos károkat okozhat hallgatónak, oktatónak, kutatónak, a magyar tudományos életnek, az egész országnak

Mint arról beszámoltunk, Tóth Bertalan, MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdést intézett Lázár Jánoshoz, miszerint lemondana-e az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagságáról, erre január 25-ig kell választ adnia.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!