Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Közös adatbázis segíti az elhagyott tárgyak keresését

Tavaly tavasz óta kerülnek közös adatbázisba a MÁV-Volán-csoport vonatain és autóbuszain elhagyott tárgyak, 2022-ben összesen 18.770 darabot adtak le a vállalatcsoportnak, amiből csaknem 11 ezer került vissza a tulajdonosához – közölték a közlekedési társaságok.

Azt írják, a vonatokon, buszokon és állomásépületekben többnyire telefonokat, pénztárcát, bankkártyát, kistáskákat, hátizsákokat, tornazsákokat, bőröndöt, iratokat, okmányokat, könyveket, ruhaneműt (kabát, pulóver, sapka), szemüveget, esernyőt, kulacsot és bizsukat felejtenek az utasok. A legértékesebb elhagyott tárgyak nagyságrendileg néhány százezer forintot értek.

Az elmúlt évben 11.735 talált tárgyat adtak le a vasútársaság, és 7035-öt a busztársaság részére. Ezek közül mintegy 11 ezer tárgy került vissza a tulajdonosához.

A vasúttársaság 2012-ben vezette be a központosított talált tárgy-nyilvántartást. Majd egyedi mobilalkalmazást vezettek be 2019 novemberében. Az alkalmazáson keresztül rögzített talált tárgyak egyből megjelennek a MÁVDIREKT rendszerben, így a diszpécserek számára egyszerűbbé vált az elveszett tárgyaik iránt érdeklődő utasoknak való segítségnyújtás.

A MÁV-Volán-csoport 2022-es fejlesztése során a MÁV-START-hoz hasonlóan a Volánbusz is központosított elektronikus talált tárgy-nyilvántartást vezetett be, 2022. március 1. óta pedig egységes adatbázisba kerülnek a vonatokon és a buszokon, valamint az állomásokon elhagyott értékek.

Az utasok az éjjel-nappal hívható telefonszámok valamelyikén (+36 1 3 49 49 49, Telekom hálózatából +36 30 499 4999, Yettel (volt Telenor) hálózatából +36 20 499 4999, Vodafone hálózatából + 36 70 499 4999) érdeklődhetnek ott felejtett értékeik után. A visszaszolgáltatás a MÁVDIREKT által megadott helyszínen, csak a tárgy jellemzőinek megadásával és azonosítását követően lehetséges.

Amennyiben az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a munkatársak eljuttatják a bankkártya-kibocsátónak, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak (okmányiroda, OEP stb.). Abban az esetben, ha a tulajdonos személye nem azonosítható, a tárgyat az adott állomáson 8 napig, azt követően a kijelölt gyűjtőhelyeken általában 90 napig őrzik.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!