Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Szeptember óta tizenkétszer késett baleset vagy járműhiba miatt a tram-train

Úgy látszik, minden idők legdrágább vásárhelyi közlekedési fejlesztése története a sorozatos meghibásodások és balesetek története is egyben. Az utóbbiaknak a figyelmetlen autósok az okozói. Szeptembertől tegnapig hat baleset és hat műszaki hiba akasztotta meg a sűrűn, azaz félóránként közlekedő vasútvillamos forgalmát. Archív fotón az Andrássy és Petofi utcák kereszteződésében történt karambol.

Töretlen az autósok kedve, hogy folytassák a tram-trainek önkéntes töréstesztjét azóta is, hogy tavaly ősszel egyszer már összesítettük azokat a baleseteket, melyek Vásárhelyen vagy Szegeden a tram-trainekkel történt. Tavaly szeptember óta hatszor ütköztek vele az autósok (Szegeden kétszer, míg Vásárhelyen négyszer) és hat alkalommal műszaki hiba miatt vesztegelt, vagy el sem indult egy-egy járat. (Miközben a Volán távolsági buszjárataival országosan elvétve történik hasonló.)

2023. január 2.: Pechesen kezdődött az újév első munkanapja ugyanis a népkertnél meghibásodott az egyik biztosítóberendezés, így a tram-train – a MÁVinform tájékoztatása szerint – a délben keletkezett hibát 13 órára megjavították. A villamosvasút emiatt 15-30 percet késett. A Vásárhelyről Szeged felől közlekedő járat a Kossuth téri (valójában az Andrássy úton lévő) megállóban várakozott, míg a Szeged felől érkező, de utasokat nem szállító járat megérkezett.

2022. december 31.: Másfél órát vesztegelt a tram-train a szegedi Széchenyi téren, miután a Hódmezővásárhelyről Szegedre 11:01-kor elindult vasútvillamos meghibásodott a Széchenyi tér megállóban, és emiatt a Hódmezővásárhelyről 11:30-kor elindult járat csak az Anna-kútig közlekedett. Az elromlott járművet végül egy villamossal tolták el a megállóból.

2022. december 23.: Személyautó ütközött a tram-trainnal a vásárhelyi Andrássy és a Petőfi utca körforgalmi csomópontjában. A vasútvillamoson senki nem sérült meg. A helyszínelésig a Szeged felől érkező tram-train járatok Hódmezővásárhely Kossuth térig közlekednek és onnan indulnak vissza Szegedre.

2022. december 21.: Járműhiba miatt nem indult el a tram-train a vásárhelyi nagyállomásról Szegedre 7:19-kor és a Szeged vasútállomásról Hódmezővásárhelyre 8:22-kor.

2022. december 20.: Autóval ütközött a tram-train a szegedi Kossuth Lajos sugárúton. Majdnem ugyanitt egy nappal korábban egy villamossal találkozott hasonló körülmények közt egy másik autó.

2022. december 9.: Mentőt kellett hívni a tram-train egyik jegykezelőjéhez. A baleset oka az volt, hogy a szerelvény vezetőjének erősen fékeznie kellett a vásárhelyi Hősök tere közelében, s mert a kalauz éppen jegyet kezelt, ezért nem kapaszkodott, elzuhant és fekvő helyzetben a kocsi lejtős padlóján csúszva, felgyorsulva a vállával olyan nagy erővel csapódott az egyik ajtó melletti korlátba, hogy az kimozdult a helyéről.

2022. december 8.: A Bajcsy utca 24. számú ház előtt egy Volvo személygépkocsi ütközött a vasút-villamossal. A balesetben senki sem sérült meg, de anyagi kár esett.

2022. december 1.: Műszaki hiba miatt nem indult el a Hódmezővásárhely vasútállomástól 7:19-kor Szegedre és a Szeged vasútállomástól 8:22-kor Hódmezővásárhelyre induló vasútvillamos.

2022. november 29.: A MÁVinform közölte: a Hódmezővásárhely vasútállomásról 5:01-kor Szegedre induló vasútvillamos (33015) nem közlekedett, utasai a következő, a Hódmezővásárhely vasútállomástól 5:30-kor induló vasútvillamossal (33017) utazhattak Szeged felé. A 6.45-ös járat pedig el sem indult.

2022. november 3.: Két (!) óra alatt tette meg a tram-train a Vásárhely-Szeged közti távot. A késés oka azt volt, hogy a 16.30-kor Vásárhelyről induló tram-train Algyő környékén, nyílt pályán meghibásodott.

2022. október 6.: Egy autóval karambolozott a tram-train a Bocskai utcai körforgalomnál. A személygépkocsi forgalmi okokból állt meg a sínen, s a villamosvasutas vezetője már hiába fékezett… /

2022. szeptember 22. A Hódmezővásárhely vasútállomásról 10 óra 1 perckor elindult vasútvillamossal koccant egy személyautó Szegeden az Aradi vértanúk tere és a Bécsi körút megállók között, a Liliom utcánál. A balesetben senki sem sérült meg.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!