Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Egy éve üres a kiskunhalasi járványkórház, de havonta 5,3 millió forint volt a villanyszámla

Senki sem tudja, mi lesz a 2021 novemberében bezárt kiskunhalasi járványkórház sorsa, viszont havi 5,3 millió forintos villanyszámlát termel, amit közpénzből kell kifizetni – írja az Átlátszó.

A koronavírus-fertőzöttek ellátására kialakított mobil kórházat két és fél hét alatt húzták fel tavaly áprilisban. Akkor a kormány Facebook-oldalán megjelent videóban azt állították, ez Európa legmodernebb mobil járványkórháza, amit rekordidő alatt építtetek fel a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén. Az épületegyüttest a Tiborcz Istvánhoz köthető West Hungária Bau Kft., valamint a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV bruttó ötmilliárd forintért húzta fe.

A mobil járványkórház 150 férőhelyes volt, és 40 ágyas intenzív részleg működött benne. Az intenzív részleg kapcitását 32 monitorizált ággyal lehetett bővíteni. Az operatív törzs később arról döntött, hogy a kiskunhalasi mobil járványkórház május 31-től bezár, bár betegeket 2021. novemberig még kezeltek benne.

Rezsikiadásai azonban nem szűntek meg a kórháznak. Az Átlátszó kiderítette, a működő kórház 2021-ben összesen 79,8 millió forintot (havi 6,65 milliót) fizetett a villanyért, a bezárása után, 2022 első félévében pedig 32 millió, azaz havonta 5,3 millió volt a villanyszámlája. 

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!