Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Mögírták: régi vásárhelyi karácsonyok a lapok hasábjain

130 éve jégpálya nyílt, 120 éve 17 táncmulatság volt, 110 éve az antialkoholisták toboroztak, 100 éve az élet hajótöröttjeit segítették Hódmezővásárhelyen. A helyi lapok ünnepi cikkeiből szemezgettünk.

1892. december 25. Hód-Mező-Vásárhely

„A torna és vívóegyesület jégpályájának ünnepélyes megnyitása ma hó 25-én vasárnap délután 2 órakor lesz zene mellett. Figyelmeztetjük az érdeklődőket, hogy a pálya használatára vonatkozó szabályok szerint, ha zene van, úgy a korcsolyázók, mint a csarnokban belépők 10 korona külön díjat fizetnek, a zene által okozott költségek fedezésére. — Idényjegyek ily alkalommal is érvényesek, napijegyek pedig a rendes áron (20 korona) kaphatók.

1902. december 28. Vásárhely és Vidéke

„Véget értek a karácsonyi szent ünnepek és kezdetét vette újból a hétköznapi munka, melyet legközelebbről csak az újévi ünnep fog félbeszakítani. Az ünnepeknek ezúttal az idő is kedvezett, mert nem volt sem túlságos hideg, sem nagyon enyhe az időjárás s így a fiatalság mindkét napon sétálhatott a korzón, mely állandóan tömve volt. De tömve voltak a különböző hitfelekezetek templomai is áhítatos közönséggel. Ami pedig a karácsonyi mulatságokat illeti, hát azokban sem volt hiány, mert a rendőrkapitányság összesen 17 táncvigalomra adott ki engedélyt, ami a mellett bizonyít, hogy a karácsonyi ünnepek elég vigasságosak voltak.

1912. december 24. Vásárhely és Vidéke

„Az alkoholellenes egyesület kéri a várost, hogy lépjen be antialkoholistának. Nem annyira a nem ivás, mint a tagsági díjak szempontjából kéri ezt az egyesület.”

1922. december 24. Vásárhelyi Reggeli Újság

„A Református Nőegylet karácsonyi segélyosztása a múlt napokban csendben történt meg. Az egyház tanácstermében gyűltek össze a segélyre felvett öregek, munkaképtelenek és özvegyek. Szívfacsaró látvány volt az élet hajótöröttjei, az igazán segélyre szorulók tömege s mikor felzendült a megjelent választmány és a szegények ajkáról együttesen a „Te benned bíztunk“ zsoltár éneke, egyetlen szem sem maradt szárazon. Bányay Sándor társelnök szép imája és beszéde után megkezdődött a segélyek kiosztása. 1000-1000 koronát kapott minden segélyezett, vagy egy mázsa fát, összesen 83 nyomorgó család és 95 kilogramm fehér liszt és 2000 korona került most kiosztásra azok között, akik előzetes jelentkezés nélkül jöttek segélyért. A nőegylet vezetősége és választmánya boldogan tekint munkája eredményére s meleg köszönetet mond mindazoknak, akik a segélyezést ilyen mérvűvé segítettek tenni szíves nagylelkű adományaik által.”

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!