Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Önkéntes megyei tűzoltókat támogattak

Decemberben a megye valamennyi, 2022-ben pályázatot benyújtott önkéntes tűzoltó egyesülete átvette a központi költségvetésből elnyert támogatást Csongrád-Csanád megyében is.

Ennek egy része a működéshez szükséges pénzbeli támogatás, más része pedig az új eszközök formájában nyújtott támogatást jelenti. Előbbit november végéig elutalták a tűzoltóságoknak, az eszközöket pedig csütörtökön délelőtt kapták meg az egyesületek képviselői.

A megye önkéntes tűzoltói a pályázaton EDR-rádiókat, védőeszközöket (benzinmotoros áramfejlesztő, benzinmotoros zagyszivattyú, búvárszivattyú, mászóöv, bevetési védőruha, védőcsizma, védőkesztyű, védősisak), illetve tűzoltó-technikai eszközöket, kéziszerszámokat, egyéb felszereléseket (porral oltó, habbal oltó, kapacs, szikracsapó, ásólapát, bontóbalta, csáklya, csapszegvágó, feszítővas, mentőkötél, terelőkúp, forgalomirányító lámpa, elsősegély-felszerelés) nyerhettek el.

A pályázatokat még tavasszal írták ki az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek részére. A megyei önkéntesek támogatására rendelkezésre álló forrásra tizenhat egyesülettől érkezett pályázat, ők most összesen húszmillió forintnyi eszközparkkal gazdagodtak. A megyében működő önkéntes mentőszervezetek pedig több mint négymillió forint értékben vehettek át a mentéshez szükséges eszközöket. A Csongrád-Csanád megyében működő önkéntes tűzoltó egyesületek évről-éve egyre több esetben segítik a hivatásos egységek munkáját.

Vonulásaik száma a 2021-es évhez viszonyítva jelentősen, mintegy negyedével növekedett. A szabadterületen keletkezett tűzesetekhez pedig az előző évhez képest 133 százalékkal több vonulást hajtottak végre. Az átadón Szatmári Imre tűzoltó dandártábornok kiemelte, mekkora segítséget jelent a hivatásos egységeknek az, hogy az év minden napján számíthatnak a megye önkéntes tűzoltóira. Egyben megköszönte, hogy az egyik legfontosabbat, az idejüket szánják arra az önkéntes tűzoltók, hogy másokon segítsenek. Főként a szabadtéri tűzeseteknél és a viharkárok felszámolásában van már hatalmas gyakorlatuk az önkéntes tűzoltóknak, de baleseteknél is egyre gyakrabban végeznek műszaki mentéseket.

A szabadtéri tűzesetek száma idén kiugróan magas volt a rendkívüli aszály miatt. 2022-ben az előző évhez képest ötször nagyobb volt a leégett terület nagysága. Akkora terület égett le csak ebben az évben, mint az előző öt év során összesen. Az idei év 536 szabad területi tűzeseténél több mint 1150 hektárnyi terület égett le. Az egy tűzoltásra eső terület nagysága több mint két hektár volt. Ezek felszámolásában szinte a megyében működő összes önkéntes tűzoltó egyesület részt vett, egészen márciustól októberig érkeztek a szabadtéri tűzesetekkel kapcsolatos bejelentések a szegedi főügyeletre.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!