Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Ismét félretájékoztat a Lázár-média – ezúttal konyha-ügyben

A Hódmezővásárhely Város gyorshír oldalán jelent meg egy poszt, a Bajcsy-konyhai balesetről és a Lázár-média félretájékoztatásáról:

Kérdés, hogy meddig tűri Hódmezővásárhely lakossága a goebbelsi propagandát. A recept már akkor is adott volt: végy 10% igazságot, 90% hazugságot és mondd, mondd, mondd.

Nem az a gond, ha egy média kormánypárti, hanem az, ha teljesen félretájékoztatja a lakosságot. Láthattuk már nem egy esetben, hogy mennyire messzire el tudnak menni a propagandisták, elég csak ha a Szabó család https://www.hodpress.hu/2020/06/17/pert-nyert-a-szabo-csalad-a-promenaddal-es-az-egykori-szerdahelyivel-szemben/ vagy Berényi Károly féle sajtóperekre https://www.hodpress.hu/2022/07/08/berenyi-karoly-pert-nyert-a-vasarhely24-ellen/ gondolunk.

Az már többször, több helyen elhangzott, hogy Márki-Zay Péternek közszereplő lévén, többet kell tűrnie a nyilvánosság előtt, mint másnak. De az önkormányzati vagy polgármesteri hivatali munkatársaknak nem.

A Lázár János érdekeltségéhez tartozó Promenád ismét csúsztat, ezúttal a Bajcsy-konyha ügyben. Ők maguk írták meg év elején, hogy a Bajcsy konyhán milyen felújításokat végez el a közétkeztetést szolgáltató cég. Most pedig annak a rejtett hibának a kijavítását kérik számon, amit eddig – értelemszerűen – nem vettek észre a szakemberek.

Akkor tételesen felsorolták az elvégzendő munkákat abban az interjúban, amit a cég képviselőjével, Boros Attilával készítettek. Boros akkor ezt nyilatkozta:

„A Bajcsy utcai Kalmár konyhán az alábbi felújításokat fogjuk elvégezni 2022.08.31.-ig:

  • lépcső készítése korláttal, válaszfal és előtétfal készítése, mennyezet vakolat készítése 80 m², hűtőházi falpanel építése 52 m², hideg és melegburkolatok készítése 238,1 m², üvegfal bontása 22 m², 19 db nyílászáró beépítése, tolóajtós szekrény készítése, járda készítése 16 m² vakvezető és jelzőkővel 15 m,
  • elektromos munkák kb. 900 m szigetelt vezeték beépítése, terheléskapcsolók, kismegszakítók, védőkapcsolók beépítése, ledes világítótestek beépítése(10db),
  • víz-és csatornahálózati szerelések, 9 db mosdó, 5 db zuhanytálca felszerelése, 6 db WC felszerelése, MOFÉM csaptelepek telepítése 17 db, vizes berendezési tárgyak bűzelzáróinak telepítése,
  • légcsatornák és idomaik felszerelése, 4 db radiáli ventilátor elhelyezése
  • tisztasági festés elvégzése a konyha területén

A közbeszerzésben vállalt felújításokról 2022.01.12.-én a hatósági szemle során tájékoztattuk az ellenőrt. Jeleztük, hogy 2022.01.31. határidővel tudjuk megoldani a problémákat.”

A cég a városháza által kiírt közbeszerzésnek megfelelően végzett felújításokat a két konyhán (Serház téri és Bajcsy-Zsilinszky utcai konyhákon). A munkálatok határidőre elkészültek. A kormánypárti honlapon ez már nem jelent meg.

A legutóbbi közgyűlésen Boros Attila, a cég vezetője elmondta: összesen 26 hatósági ellenőrzésen estek át Vásárhelyen 10 hónap alatt. Ha a nagyítóval figyelő hatósági szemek sem vételezték a problémát, az valóban rejtett hiba lehetett.

A Bajcsy-konyhán történt munkahelyi balesethez kötelező módon kihívták a mentőt, miután könnyebben megsérült az egyik dolgozó. A mentő bevitte a kórházba, ahol ellátták a könnyű sérülését, majd hazaengedték. A rendőrséget a mentősök kötelező módon értesítik minden munkahelyi balesethez, most is így történt. A balesetet egy rejtett hiba okozta – a hetvenes években épült ingatlanban a betongerendákon átvezetett szigetelés nélküli acélhuzalozás elengedte magát, kb. egy négyzetméternyi helyről a vakolat lehullott.

A konyha része annak az épületkomplexumnak, ahol a Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Technikum és Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Szakképző Iskola Intézményegysége, vagy ahogy a vásárhelyiek ismerik, a 602 működött. Ősszel, a fűtésszezon kezdete után, az energiaválság csúcsán az iskola működését áthelyezték a Corvin épületébe, a Városház utcába. Az állam által fenntartott iskola mindenféle egyeztetés nélkül, egyoldalú tájékoztatás mellett kapcsolta le a fűtést.

Mivel a gyors fűtési megoldások között nincs olyan, ami ezt a régi, nagy belmagasságú épületet kellőképpen befűtené, az önkormányzat rengeteg adófizetői pénzt és nagyon sok energiát fektetett abba, hogy megoldást találjon a kritikus helyzetre.

Az még szakértői véleményezésre vár, hogy a fűtés kikapcsolása eredményezhette-e az amúgy rosszul megépített plafon vakolatdarabjának leválását.

Az önkormányzat mindenesetre jogi lépések megtételét fontolja, hiszen nem ez az első eset az elmúlt időszakban, hogy félretájékoztatás történik a Lázár Jánoshoz köthető médiában.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!