Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Átadták a Zsebibaba bölcsődét

Ma délelőtt hivatalosan is átadták a Zsebibaba bölcsődét. Január 2-tól 26 gyerek jár majd ide.

A Teleki utcai bölcsődét a TOP-6.2.1.-19 kódszámú pályázat keretében 230 millió forintból újította fel az önkormányzat. A beruházás során nagy figyelmet kapott az akadálymentesítés és az energiatakarékosság. A napelemeknek köszönhetően, illetve a gondos szigetelés miatt a két csoportszobát, mellékhelységet, tálalókonyhát és irodát, tárolókat magába foglaló főépület energiaellátása 90%-ban megoldott. A gáz nincs is bevezetve. A fűtést és hűtést hőszivattyús rendszerrel működteti az 58 napelem. A kertkapcsolatos csoportszobák összenyithatóak, így a nevelők még hatékonyabban tudják majd segíteni egymás munkáját.

A kicsi, családias bölcsőde találó nevét az intézményvezető Brujmann Krisztina találta ki, majd egyeztette munkatársaival.

A megnyitón Márki-Zay Péter polgármester történelmi pillanatnak nevezte a bölcsőde újranyitását, hiszen, mint mondta, az elmúlt 32 évben nem nyitottak új intézményeket, a kórházi osztályok és posták bezárása után nagy sikernek tartja, hogy sikerült újranyitnia a mostani városvezetésnek azt, amit az elődök bezártak. Beszédében elmondta, hogy Hódmezővásárhely a tervek szerint egy családbarát várossá fejlődik. A stratégia megvalósul lassan, hiszen már számos olyan fejlesztés történt, ami ezt segíti elő. A csúszdapark, az óvodák és bölcsődék fejlesztése, a 100 millió forintos játszótér-program mind-mind elemei ennek a stratégiának.  

A fenntarthatóság is nagyon fontos, első alkalommal a Kovács-Küry Idősek Otthonának épülete esett át energetikai felújításon, majd 118 szociális lakás, végül most a Teleki utcai bölcsőde épülete. Cél az, hogy minél energiatakarékosabb ingatlanokban működjenek az önkormányzat szolgáltatásai.

A polgármester megköszönte a városházi dolgozók munkáját és kiemelte Kendi Imre nagylelkű segítségét a tervezésben, azt mondta: nélküle nem tudták volna beadni időben a pályázatot.

A hivatalos átadón Scheer Ferencné Éva is szót kapott, aki a bölcsődék történelmébe vezette be a jelenlévőket, a bölcsődék hazai 170 évéről beszélt nagy vonalakban és beszámolt a budapesti Nagy Templom utcai bölcsőde alagsorában működő Bölcsődei Múzeumról is. Seer Ferencné Éva bölcsődei szakember nagy elismerésnek örvend a bölcsőde-pedagógusok körében, megalapozott szakmaiságával érdemelte ezt ki.

Brujmann Krisztina az Egyesített Bölcsődék igazgatója köszöntötte a jelen lévőket, a jelen lévő szülők többségét és elmondta, hogy a gyerekek első szocializációs helyszíne a család után a bölcsőde. A legfontosabb a bizalom, ami a bölcsőde és a szülők között van, hiszen a szülők a legféltettebb kincseiket bízzák a bölcsődére.

Andriska Rita, a Zsebibaba bölcsőde intézményvezetője beszámolt arról, hogy már tartottak szülőértekezletet a leendő bölcsisek szüleinek, akik közül sokan az Oldalkosár vagy a Hóvirág utcai bölcsődében már elkezdték az intézményhez szokás folyamatát. Ők a kisgyerek-gondozóikkal jönnek majd át a Teleki utcai intézménybe, így a jól ismert és szeretett gondozókkal lesznek majd a továbbiakban is. Rita elmondta, hogy a Teleki utcai bölcsőde egy valódi kis ékszerdoboz és nagyon hálás, amiért ott dolgozhat.

A hivatalos megnyitón ezt követően arra kérték a polgármestert, hogy kézlenyomatát hagyja ott egy papíron, ahogyan később minden kisgyerek is megtehette ezt. Az egyik csoportszobában játszó gyerekeknek bábelőadást is szerveztek a nagy napon.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!