Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A drágulás ellenére kacsa és pulyka is lesz a vásárhelyi ünnepi asztalokon

A kacsacomb az elmúlt időszakban duplájára drágult, az egyik vásárhelyi húsboltban 5000 ft/kg-ért lehet megvásárolni. A helyiek kedvét az ünnepi időszakban ez sem szegte meg, jelenleg már nem tudnak a boltban több rendelést felvenni karácsonyra.

Idén is hatalmas sikere van karácsonyhoz közeledve a pulykának, a kacsának és a csirkehúsnak is. Ezek közül a legelérhetőbb a csirke, ami viszonylag még mindenki számára beszerezhető árban mozog

-meséli a tapasztalatokat Oroszné Seres Katalin, a Zsoldos utcai baromfibolt tulajdonosa.

A legkelendőbb azonban a puykahús, amit karácsonykor különböző töltelékekkel szoktak megtölteni. Lehet itt élni a gombás, vagy a hagyományos zsemlemorzsás tojásos töltelékkel is. A legügyesebbek pedig a pulykamellett megtöltve roládnak feltekerve fogyaszthatják ezt a húst. Ha gondban lenne valaki, hogy hogyan fűszerezze a sültnek szánt pulykát, akkor jó hír, hogy külön pulyka fűszersó is létezik már, amit bátran lehet használni.

Ha úgy dönt a kedves vásárló, hogy pulyka sültet készít karácsonyra, akkor én mindig javaslom, hogy legalább néhány órára kenjük be a húst fűszersóval és olajjal így nem fog kiszáradni az elkészített étel. Ami karácsonykor még nagyon megy, az a gesztenyés pulyka. Nagyon fontos, hogy ehhez pedig ne gesztenyepürét vegyünk, hanem gesztenyemasszát, mert az nem olyan édes

-ad hasznos tanácsokat a tulajdonos.

Jelenleg a pulyka mellett a legkeresettebb baromfihús a kacsa. Ám sokkal kevesebb van belőle, mint máskor, és sokkal magasabb árfekvésű is lett ez a hús. A hízott kacsamáj kilója már nincs 20.000! ft alatt, ám mégis keresik a vásárlók.

Elkészítése pofon egyszerű, már a kacsacombnak. Csak fokhagyma és bors kell, ami a fűszerezést illeti, ha sültet készítünk a karácsonyi asztalra. Továbbra is rengetegen készítik a sült kacsacombot párolt káposztával. A narancsos kacsa kicsit divatjamúlt lett, nem számít „menő” karácsonyi ételnek Vásárhelyen sem. Viszont a töltött csirkecomb igen. Az ára is igazán kedvező a vásárhelyi üzletben 1430 Ft/kg.

Ünnepekkor érdemes megörvendeztetni a családot egy finom, gőzölgő tyúkhúslevessel is, de a gyöngyöst is rengetegen választják, mert az íze kicsit hasonlít a vadhúséhoz. Aki megteheti az fácánból főz ilyenkor levest, de igazán nehéz hozzájutni, és az elkészítése is bonyolultabb a csirkénél.

A jó hír az, hogy még mindig be lehet szerezni az elképzelt karácsonyi menühöz a baromfi alapanyagot, de érdemes sietni, mert félre már nem tudnak tenni a nagy érdeklődés miatt.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!