Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A vásárhelyi kórház is csak részben tudja törleszteni adósságát a most kapott pénzből

19 milliárd forinttal dobta meg a kormány a hazai kórházakat, de ez töredéke a fekvőbeteg-ellátók felhalmozott tartozásának. A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központnak október végén már 801 millióra rúgott az adóssága.

Működési támogatást kapnak azok az állami és egyházi kórházak, egyetemi klinikák, amelyek adóssága október végén meghaladta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által 2022. január és november között kifizetett finanszírozás öt naptári napra jutó összegét – jelent meg a kedd esti Magyar Közlönyben. 

A kormány által kiutalt 19 milliárd forint az adósságok mértékéhez képest nem túl sok. Novemberben az Mfor számolt be Takács Péternek, az egészségügyért felelős belügyi államtitkárnak egy konferencián elmondott tájékoztatójáról: eszerint októberben a kórházi adósságok 46,7 milliárd forintra rúgtak. Az államtitkár azt mondta, idén kisebb kompenzációra számíthatnak a kórházak, mint az elmúlt években, mert 2020-ban az adósságok nyolcvan, míg 2021-ben az adósságok kilencven százalékát rendezték konszolidációval. Idén a becsléseik alapján az év végére hatvanmilliárd forintot is elérő összegből a központi költségvetés körülbelül harmincmilliárdot tud adni, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap kasszájában is van némi maradvány, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság saját hatáskörben is át tud csoportosítani némi pénzt a célra. Így „nagyjából az adósságok háromnegyedét, azaz 42–45 milliárdot tud majd az állam a kórházi tartozásokból törleszteni” – mondta Takács Péter. Ehhez kell viszonyítani a most odaadott 19 milliárdot.

A kórházak évtizedek óta nem tudnak kijönni a működésükre kapott pénzből, ezért alakult ki az a gyakorlat, hogy az állam az év végén valamennyit segít törleszteni, ami azonban a problémát nem oldja meg, a kórházaknak szállító magáncégek pedig állandó bizonytalanságban élnek.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!