Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Márki-Zay Péter: Lázárnak elgurult a gyógyszere

Lázár János szerint Márki-Zay Péter túszul ejtette a Bethlen Gábor Református Gimnáziumot, szerinte ebben az iskolában ma egy abszolút liberális, újkommunista pedagóguscsoport irányít, aminek semmi köze a kereszténységhez, keresztény hagyományokhoz, nemzeti gondolathoz. A politikus mindezt december elején mondta Rákay Philip rádiójában. Előtte a helyi kormánypárti hírportál támadta több cikkben a gimnáziumot és tanári karát. Márki-Zay szerint ez is egy Lázár „nagyívű mondatai” közül.

Liberális-kommunista brigád ejtette túszul a gimnáziumot – ismételte meg állítását Lázár, majd üzent minden szülőnek, aki abban gondolkodik, hogy keresztény-nemzeti szellemben nevelné a gyerekét, nem árt ha ezt tudja. Mindenkinek joga van tüntetni és  mindenkinek joga van tiltakozni, csak ez nem fogja megoldani azt a problémát, hogy a gyerekeink többet tudjanak – mondta. 

A Bethlen támadása nem ezzel a rádióinterjúval kezdődött. A Lázár Jánoshoz igen erős szálakkal kötődő Promenád24 például azt írta, hogy az ellenzék legerősebb bástyája lett az oktatási intézmény.

Az internetes portál állítása szerint a nagyhírű gimnázium Márki-Zay Péter 2018-as polgármesterré választása óta politikai akciók résztvevője, ezen akciók pedig egyértelművé teszik, hogy az iskola a baloldal, az ellenzék legerősebb bástyája lett Vásárhelyen. Erre persze kevés konkrét példával szolgál, azok is meglehetősen kétértelműek. Azt hangsúlyozzák például, az intézmény több esetben kürtölte világgá, hogy egy-egy oktatójukat politikai okokból bocsátották el. De miért is büszkélkedne egy ilyen lépéssel egy ellenzéki elkötelezettségű oktatási intézmény?

Mivel a fenntartó a református egyház, az intézmény oktatói nem az állami Klebelsberg Központhoz tartoznak, így az országos pedagógus megmozdulásokhoz sem csatlakoztak nyilvánosan. Még olyan demonstratív kiállásról sem tudunk, ami több helyen megtörtént az országban, hogy a pedagógusok egy része egy fotó erejéig szolidaritásáról biztosította volna a sztrájkoló, vagy éppen a kirúgott tanárokat.

A Lázár-média ennek ellenére azt állítja, hogy egy jól meghatározható politikai kör kisajátítja magának Vásárhely egyik legnagyobb hagyománnyal bíró intézményét. A kialakult helyzet arra sarkallta a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség elnökségét, hogy közleményt adjon ki. Ebben többek között a következőt írják: „Elhatárolódunk attól, hogy köznevelési intézményeinket aktuálpolitikai csatározások színtereként nevezzék meg. Figyelmünket továbbra is a valódi feladatokra összpontosítjuk: a keresztyén nevelésre, diákjaink személyiségfejlődésének támogatására és a hazaszeretetre”

Márki-Zay Pétert az Időben c. műsorban kérdezte Kozó Attila műsorvezető, hogy mit szól ehhez.

A polgármester válaszában azt mondta: „szerintem Lázár Jánosnak ismét elgurult a gyógyszere” – és kijelentette, hogy Lázár Jánosnak voltak már hajmeresztő állításai, például amikor a 120 főt foglalkoztató városházáról – ahonnan egyébként egy időpontban kb. 30 főt csábítottak át a kormányhivatalhoz – Márki-Zay Péter 300 dolgozót „mészárolt le”, azaz bocsátott el. De voltak Lázárnak nagyívű mondatai: Szeged pangó város, a foci egy pilótajáték, és még sorolhatnánk.

A Bethlenről a 11,58- perctől kérdezi Kozó Attila Márki-Zay Pétert

A polgármester elmondta, hogy gyermekei járnak a Bethlenbe, ő maga volt régen szülői munkaközösség vezetője, de akkor is Fideszhez közel álló igazgatókkal dolgozott együtt. Szerinte szó sincs arról, hogy az iskolát olyan igazgatók vezessék, akik szembe mernének állni Lázár Jánossal.

Nem érti az okát a viszálynak az iskola és Lázár János között.

A Bethlen fenntartója, Bán Csaba, sokszor népszerűtlen módon is kiszolgálója a Lázári politikának – mondja Márki-Zay. Az a Bán Csaba, akinek a Márki-Zay vezette város vezetése hiába ajánlotta fel az Alföldi Galéria épületét, hogy az ó-gimnázium és az új gimnázium egy közös udvarral, egy közös épületegyüttest alkosson, akivel folyamatosan vitatkoznak mert engedély nélkül megszállta a Petőfi utcai ingatlan földszinti részét; aki akadályoztatja azt, hogy az Ótemplom környezetét megújítsa a város.

Márki-Zay azt a kérdést is felvetette, hogy ha a tanárok pedagógus-sztrájkban való részvételét büntetik ily módon, akkor viszont érthetetlen miért nem kerül célkeresztbe a szintén fideszes Árva László, akinek iskolájában sokkal több tanár tiltakozik – amúgy nagyon helyesen – az oktatás helyzete miatt.

Hódmezővásárhelyen egyébként mind az általános iskolákban, mind a középiskolákban több akciót tartottak mióta a pedagógusok és diákok tiltakozó megmozdulásokat indítottak a magyar közoktatás tarthatatlan helyzete miatt, kisebbeket és kevésbé látványosakat ugyan, mint másutt. Egy reggeli élőláncot valóban egy Bethlenben tanító tanár szervezett, de nem az iskolában, hanem a város főterén.  A Németh László Gimnázium és Általános Iskola szervezésében több megmozdulás is volt az utóbbi hetekben, és a tantestület figyelmeztető sztrájkot tartott december 8-án.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!