Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Tizenegyen jutottak tovább Vásárhelyről az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára

Nagy létszámban, kiváló eredménnyel szerepeltek az SZTE Mezőgazdasági Kar hallgatói az idei kari Tudományos Diákköri Konferencián. A képen a vadgazdálkodási szekció továbbjutói és konzulensük. Fotó: SZTE.

Négy szekcióban 21 hallgató mutatta be dolgozatát az SZTE Mezőgazdasági Kar 2022-es Tudományos Diákköri Konferencián, akiknek Mikó Edit, a kar dékánja kívánt eredményes versenyzést. Hupuczi Júlia főiskolai docens, beiskolázási dékánhelyettes, az SZTE Mezőgazdasági Kar Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke elmondta, hogy az Állattudományi és Takarmányozási, a Növénytudományi és Kertészeti, a Vadgazdálkodási, valamint a Vidékfejlesztési és Agrárökonómiai Szekcióban a legváltozatosabb kutatási témákat mutatták be a hallgatók a 2022-es évben. A golyós lőszerhasználaton keresztül az őzek szaporodásbiológiáján át egészen a helyi kézműves termékek szerepéig vonultattak fel témákat a résztvevők. Olyan hallgató is szerepelt az idei TDK-n, aki a saját kertjében épített ki halivadéknevelő-telepet, ahol élő eleséggel végzett takarmánykísérleteket. A legtöbb hallgató már végzős, aki elindult a versenyen, így elmondható, hogy évek munkáját jelenti egy-egy TDK dolgozat eredményeinek bemutatása.

A kari fordulóból az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára való továbbjutás a legfontosabb cél, emellett az első helyezettek a kar Hallgatói Önkormányzata ösztöndíját is megkapják. A hallgatók a sikeres TDK szerepléssel mentesülnek a szakdolgozatvédés alól. Az OTDK-n résztvevő hallgatók pedig az SZTE Mezőgazdasági Kar szakirányú továbbképzésein tandíjmentességet nyerhetnek a képzés utolsó félévére.

Az elkészült TDK dolgozatok ugyan nem nyilvánosak, de ha a témavezető és a hallgató is úgy gondolja, hogy a kutatásban fontos tudományos eredményre jutottak, akkor egy TDK dolgozatból tudományos cikk is készülhet, amely azután bárki számára elérhető lesz, ennek eredményeit akár tudományos-ismeretterjesztő előadás formájában is népszerűsíthetik a későbbiekben.

Az előzetesen beadott pályamunkákra a felkért szakmai bírálók két pontot adtak. A szóbelin kapható pontszámot pedig a többi között az határozta meg, hogy mennyire volt gördülékeny az előadó stílusa, mennyire készült fel szakmailag, illetve, hogy mennyire volt jó a vitakészsége, hogyan tudott válaszolni a bíráló bizottság elnökétől, valamint tagjaitól kapott kérdésekre, majd pontszámösszesítéssel alakult ki a végső pontszám.

Az idei Tudományos Diákköri Konferencia díjait Süli Ágnes főiskolai docens, a SZTE Mezőgazdasági Kar Kovács Gábor Takarmányvizsgáló Laboratóriumának vezetője, az SZTE Mezőgazdasági Kar Tudományos Diákköri Tanácsának tagja adta át.

A legeredményesebb hallgatók különdíjakat is kaptak. Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottságának díjait Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanártól, az MTA SZAB Mezőgazdasági Szakbizottságának elnökétől vehették át a legeredményesebb hallgatók.

Az Állattudományi és Takarmányozási Szekcióban I. helyezett lett Turuczki Szabolcs Márk Pontyivadék nevelése ízeltlábú táplálékforráson című dolgozatával. (Témavezető: Monostori Tamás főiskolai tanár, Mikics Péter mentor, Csányi Alapítvány.) A II. helyezést Dobóné Deák Judith Erika érte el Peszticid szermaradékok előfordulásának vizsgálata a méhviasz feldolgozásának során című munkájával. (Témavezető: Benk Ákos főiskolai docens.)

Az Állattudományi és Takarmányozási Szekcióból a Bizottság OTDK-ra javasolta: Turuczki Szabolcs Márkot.

A Növénytudományi és Kertészeti Szekcióban az I. helyezést Hegedűs Tímea kapta,

Precíziós monitoring eszközök alkalmazásának vizsgálata fóliás hajtatásban című munkájáért. (Témavezető: Süli-Zakar Tímea főiskolai docens, Ledóné Dr. Darázsi Hajnalka ny. főiskolai docens.) II. helyezett lett: Váczi Vivien. Dolgozata címe: A fiatal őszi árpa antioxidáns kapacitásának vizsgálata a bioaktív anyagainak összefüggésében. (Témavezető: Lantos Ferenc egyetemi docens.) A III. helyezést Hegedűs Vivien érte e:, Az amalgerol növénykondícionáló hatása a mobil paradicsom termésmennyiségére és beltartalmi tulajdonságaira című munkájával. (Témavezető: Monostori Tamás főiskolai tanár, Gyalai Ingrid Melinda tanársegéd.)

A Növénytudományi és Kertészeti Szekcióból a Bizottság OTDK-ra javasolta: Hegedűs Tímeát, Váczi Vivient, Hegedűs Vivient valamint Tóth Balázst.

A Vadgazdálkodási Szekcióban az I. helyezést érte el Meszlényi Benedek: Őzállomány felmérés a Dél-Alföldön című dolgozatával. (Témavezető: Barta Tamás főiskolai docens.) II. helyezett lett Puskás Rebeka: Az őzállomány szaporodási teljesítményének vizsgálata a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területén című dolgozatával. (Témavezető: Majzinger István egyetemi docens.) A III. helyezést Sisák Lilla Viktória szerezte meg az Őz korbecslése valamint korra utaló bélyegeinek elemzése és értékelése című munkájával. (Témavezető: Barta Tamás főiskolai docens)

A Vadgazdálkodási Szekcióból a Bizottság OTDK-ra javasolta: Meszlényi Benedek, Puskás Rebeka, Sisák Lilla Viktória, Török Daniella Mirtill és Horváth Ádám József hallgatókat.

A Vidékfejlesztési és Agrárökonómiai Szekció I. helyezettje Busa Judit Mária lett: A helyi kézműves élelmiszertermékek jelentősége a fogyasztói szokásokban a Hegyesi Éléstár példáján keresztül című munkájával. (Témavezető: Korom Annamária adjunktus.) A II. helyezést Süle Franciska érte el: A turizmus helye, szerepe és fejlesztésének lehetőségei Újkígyóson című dolgozatával. (Témavezető: Duray Balázs tudományos munkatárs.)

A Vidékfejlesztési és Agrárökonómiai Szekcióból a bizottság Busa Judit Máriát javasolta OTDK-ra.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!