Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Központosítják az orvosi ügyeletet

Az Országgyűlés szerda délután 136 igen és 56 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta az egészségügyi átalakításáról szóló törvényt.

Január 1-jétől este 10 óra után – Budapest kivételével – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) látja el körzetenként a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet. A fogorvosi ügyelet marad kizárólag önkormányzati kézben, illetve Budapesten a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyelet is.

A háziorvosokat délután négytől, egészen este tízig a járási szakrendelőkben fogják felváltva beosztani ügyelni. Az ő munkájukat az OMSZ (ha kell, a helyszínre viszik az orvost) és a kiterjesztett hatáskörű ápolók segítik majd. Hétvégén és munkaszüneti napokon szintén felváltva, 8–14 óra között ügyelnek majd a háziorvosok.

A jövőben a tartós sürgősségi ellátást a megyei kórházak látják majd el, a városi kórházaknak a befogadást kell teljesíteni 0-24 órában.

Az alap- és középfokú végzettségű ápolóknak átlagosan 32 százalékkal, a diplomás ápolóknak átlagosan 55 százalékkal emelik a bérét. Bevezetik a teljesítménytől függő bérezést az ápolók és az orvosok esetében: a munkáltató teljesítménytől függően 20 százalékkal csökkenthet, vagy 40 százalékkal emelhet a béren.

Január 1-jéig megszüntetnék az 1200 fő alatti háziorvosi praxisokat, az új körzethatárok kijelölésének joga az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (Okfő) kerül, és az Okfő veszi át az önkormányzatoktól a praxisjogok kezelését is. Szintén a módosítás része, hogy a krónikus betegek ápolását áthelyezik a szociális szférába.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!