Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Mögírták: 120 éve egy kocsmát néztek ki a tabáni templomnak

Először egy italozó helyén építették volna meg Vásárhelyen a tabáni református templomot – erről a Vásárhely és Vidéke című lap közölt cikkeket 1902 decemberében.

„Tabáni templomnak a Bikakorcsmát akarják átfordítani. Ránk is férne egy kicsit, hogy apasztanák a korcsmák számát és szaporítanák azon helyeket, ahol a polgártársak jó erkölcsöket és vallásosságot tanulhatnának. De a bölcs városatyáknak is lesz még ahhoz szavuk, sőt a tiszteletre méltó presbiter uraknak is, úgy, hogy a Damjanics-utcai hívek még ne örüljenek felettébb az új templomnak.”

Pár nap múlva azt írta a lap:

A tabáni templomhely vásárlásával megbízott elöljárók a napokban bontották fel a helyre nézve beérkezett zárt ajánlatokat. Igen sok ezeknek száma, de sok az ára is, mert a legtöbb háztulajdonos kétszeres vagy háromszoros árat kíván. Ezzel a kapzsisággal aztán az elöljárókat elidegenítik a legalkalmasabb fekvésű telepektől, mert az egyháznak, mely e célra külön kirovásokat tenni nem akar, nincs módjában ilyen árakat megfizetnie, annyival kevésbé, mert még magára a templomra sincs meg a szükséges költség. Nem marad tehát egyéb hátra, mint a várostól kérni el a Bika korcsmát templomhelynek, mint amely elég jó helyen is fekszik.

A tabáni templom végül 1903-1904-ben épült fel Borsos József tervei alapján, Kovács József és Hézső István helybeli vállalkozók kivitelezésében a Pálffy utcán.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!