Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Hatvanmilliós bírságot kapott a “tüdővitamin” forgalmazója

Hamis állítással tévesztették át a hiszékeny embereket.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint 60 milliós bírságot szabott ki az Air7 vitamincsalád forgalmazóira, amiért alátámasztatlan állításokkal, jogszerűtlen reklámmódszerrel és szakhatósági regisztráció nélkül hirdették a termékeket a hazai fogyasztóknak – írja a GVH.

Az úgynevezett Ait7-es készítményt azzal reklámozták a koronavírus-járvány ideje alatt, hogy a kiskunhalasi járványkórházban is azt kapják a betegek. Csakhogy nem is kaphatták, mert ekkor már nem is üzemelt a kórház.

A GVH vizsgálata megállapította, hogy „az Air7 étrend-kiegészítő termékek hazai forgalmazói a vitamincsalád népszerűsítésekor több szempontból tisztességtelen, valamint az uniós ágazati szabályozással is ellentétes gyakorlattal tévesztették meg a fogyasztókat”.

Frissítés:

Az AIR7 brand tulajdonosa pert indít a GVH-val szemben

A GVH bírságot szabott ki az AIR7 vitamincsalád korábbi és jelenlegi forgalmazója ellen, az erről szóló sajtóközlemény több médiában megjelent. Az AIR7 termékcsalád jelenlegi forgalmazója az alábbi nyilatkozatot teszi a témában:

A Versenyhatóság által indított eljárásokban érintett Kalibra Innovatív Kft., valamint a Green Splid SRL soha nem forgalmazott hatóság által betiltott termékeket. A cégtulajdonosok minden tekintetben elhatárolódnak a közel 60 millió forintra megbüntetett SIREN7 cégcsoporttól, melynek termékei már nem találhatóak meg a piacon.

A Kalibra Innovatív Kft és Green Splid SRL 2022 tavaszán vásárolta meg az Air7 termékek forgalmazásának jogát, az eladó – azóta felszámolás alatt lévő – SIREN7 Kft-től, amely elhallgatta, hogy versenyfelügyeleti eljárás alatt áll. A Kalibra Innovatív Kft. és a Green Splid SRL cégek a SIREN7 cégcsoport szándékos megtévesztése miatt sodródtak bele az eljárásokba.

A Kalibra Innovatív Kft. és a Green Splid SRL – miután tudomására jutott a versenyfelügyeleti eljárás – folyamatosan együttműködött a hatóságokkal, és a versenyeljárás során vizsgált szigorú, EU-s jogszabályok által korlátozott reklámtevékenység folytatására megfelelési programot dolgozott ki. Ez a két cég minimális – 200 ezer és 500 ezer forint összegű – bírságot kapott a korábbi reklámtevékenységgel kapcsolatosan.

A Green Splid Kft-re kirótt bírsággal a cég nem ért egyet, mert ez a vállalkozás csak védjegytulajdonos, nem forgalmazó. A Kalibra Innovatív Kft. és a Green Splid SRL cégek tulajdonosai küzdenek az igazságukért és a GVH határozatát bíróság előtt megtámadják.

A Kalibra Innovatív Kft. és a Green Splid SRL cégek tulajdonosai küzdelmet folytatnak az ügyben is, hogy minden piaci szereplővel szemben egyenlő és arányos hatósági elbánást alkalmazzon a GVH.

A Kalibra Innovatív Kft. és a Green Splid SRL hangsúlyozzák, hogy az illetékes hatóságok az általuk jelenleg is forgalmazott AIR7 termékek összetételével kapcsolatban nem találtak problémát, az AIR7 termékek minősége kifogástalan, fogyasztókra gyakorolt pozitív hatása soha nem képezte az eljárások tárgyát.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!