Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Sokan vettek részt a tarjáni lakossági fórumon

Otlokán Mihály szerda esti fogadóóráján összegezte azokat a lakossági jelzéseket, amelyek ügyében eljárt, illetve amelyek folyamatban vannak.

Számos javaslatot gyűjtött a körzet lakóitól, olyanokat, amelyek jobbítanák a körzetben élők biztonságérzetét. Ilyenek például azok a helyszínek, amelyekről az autók felhordják a sarat az úttestre és ezzel balesetveszélyessé válik az út.

Kiemelte, hogy szerencsére nagyon sok kisgyerekes család költözött a körzetbe, akik a Szél utcai játszóteret – miután nyáron az önkormányzat felújította – gyakran és sokan felkeresik. Éppen ezért az ott lakók azt kérték, hogy lassítsák a játszótér melletti útszakaszon a gépjárműforgalmat. Az a javaslat is elhangzott, hogy akár a teljes Zrínyi-szakaszon 40 km/h-s forgalomkorlátozást kellene bevezetni.

Márki-Zay Péter polgármester elmondta a fórumon, hogy jelenleg az energia tízszer annyiba kerül az önkormányzatnak, mint tavaly. Minden város abban reménykedik, hogy a kormány kisegíti az önkormányzatokat. Vannak, akik már csődben vannak, például Mindszent, akinek több mint 200 milliós tartozása van, csak Hódmezővásárhelynek 50 millióval tartozik a település.

A rezsicsökkentés csökkentését úgy tudjuk túlélni, hogy előre menekülünk, távhőre kötünk több épületet – mondta a polgármester. Kiderült, hogy csak a Balogh Imsi sportcsarnok bekötésének tervezése 3.5 millió forint, remélik, hogy a bekötés minél hamarabb megvalósul.

A strand is szóba került, egy lakos jelezte, hogy hideg a víz a medencékben. A polgármester elmondta, hogy egyelőre örülünk annak, hogy az uszoda nyitva tud tartani, a makói gyerekek is ide járnak úszni. Bár a kormánnyal való tárgyaláskor a miniszteri biztos megígérte a támogatást, egyelőre még semmi hír erről. Ennek fényében decemberben még nyitva tud maradni a strand, hogy januártól mi lesz, azt nem lehet még tudni.

Márki-Zay Péter polgármester elmondta még, hogy a kisposták ügyében a debreceni területi igazgatóval, Szőlősi Bélával tárgyalt, egy ajánlata volt csak a postának, mégpedig a teljes költség feelének kifizetése – ennek árán lehetne kinyittatni a kispostákat.

A fórumon az is kiderült, hogy egy nagyméretű naperőpark létesül majd Kopáncstól délre, és bár sokan sajnálják a termőföldet, de a mai időkben nagyon fontos az olcsó, megújuló energia megtermelése.

Lakossági hozzászólás volt a földadóval kapcsolatban. A lakos elmondta, hogy neki nem a földadóval van baja, hanem azzal, hogy sem a föld utáni bevétel mértéke, sem a termőföld ára nem került szempontként az adó mértékének kivetésekor. Az volt a javaslata, hogy számítsák a földeket aranykoronában, hiszen egy 40 aranykoronás földet 100 ezer forintért lehet bérbe adni, egy 25 koronásat csak 70 ezerért.

A polgármester megígérte, hogy megvizsgálják a javaslatot. Azt is elmondta, hogy a kormánypárti TÖOSZ elnöke javasolta a településeknek, hogy vessenek ki földadót, ami sok magyarországi településen életben van már. Megvizsgálták több település gyakorlatát és mindenhol hektáronkénti árak voltak.

Márki-Zay Péter azt is elmondta, hogy nem szerettek volna ingatlanadót kivetni, mert ezzel a vásárhelyieknek már vannak nagyon rossz tapasztalatai, a Makón gyakorolt kommunális adót sem tartják méltányosnak, hiszen mindenki – függetlenül anyagi helyzetére – egységes árat kell fizessen. Az ebadót lehetne még kivetni, de azt végképp nem szerették volna.

A polgármester kiemelte, hogy a januártól bevezetendő adó bevételét teljes egészében rászorulók segítésére fogják fordítani, és jövő évben arról is gondoskodtak, hogy több lakosnak tudjanak segíteni, hiszen megemelték a jövedelemhatárt.

A lakossági fórumon sokan felszólaltak az utcán lévő fák ügyében, egy idősebb hölgy elmondta, hogy a gesztenyefa, ami a háza előtt van már az épület alatt terjeszkedik a gyökereivel, félő, hogy felnyomja a padlózatot. Ugyanakkor annak a félelmének is hangot adott, hogy bármikor rászakadhat bárkire egy nagyobb faág. Farkas Andrea városüzemeltetési csoportvezető elmondta, hogy a törvények olyan mértékben védik a fákat, hogy az önkormányzatnak szigorú előírásoknak kell megfelelnie. Szakértők kell felmérjék a védett fákat, és ezek csak akkor vághatóak ki, ha az illetékes hatóság azt engedélyezi. Addig, amíg épek a fák, nem szabad kivágni őket.

Sajnos ezeket a védett fasorban lévő fákat az 50-60-as években ültették a lakosok.

A fórumon lakossági kérdésre az is kiderült, hogy a városháza toronyóráját is megjavítják, illetve cserélik a szerkezetet 1,2 millió forintért.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!