Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Rákay le akarta buktatni a teljes baloldalt, nem jött össze

Vasárnap délután a fideszes propagandagépezet egyik nagyágyúja Rákay Philip az ígérte, hogy olyan „még sehol nem látott, nagyon durva” új bizonyítékot tár a nyilvánosság elé, „ami lebuktatja a baloldali hazugságokat”. Nem jött össze.

Rákay Philip a közösségi médiában egy vasárnap délutáni videóban hosszas beharangozás után azt állította, hogy leleplezi a „dollárbaloldalt”. A felvételen azt mondta, hogy ellentétben a Márki-Zay és Korányi állításával, miszerint a pénz nem a pártok választási kampányára érkezett, az adománygyűjtő oldalon csak a választásról és a Magyarországon nem létező demokráciáról írnak, vagyis Rákay számára egyértelmű, hogy a pénz igenis a pártok választási kampányára érkezett.

Mivel nem találta nyomát az egyik A4D oldalon annak, hogy útlevélszámot is kértek volna utaláskor, bár korábban mindenki ezt mondta, szóval szerinte ez is bizonyítja, hogy nem csak magyaroktól érkezhetett pénz.

Talált egy archivált oldalt is, amelyet képernyőfotóban be is mutatott a videóban – ezen az látszik, hogy a támogatók száma 11. Bár arról nem szól a fáma, hogy mikor készült a képernyőmentés, a teljes fidesz-sajtó kész tényként kezeli, hogy a több mint 3 milliárd forintnyi összeget, ami az A4D-től érkezett Magyarországra mindössze 11 adományozótól gyűjtötte az Amerikában működő szervezet.

Korányi Dávid, az Action for Democracy elnöke ma délelőtt a Telexnek tételesen cáfolta a vádakat.

Szerinte sosem állították, hogy nem Orbán és más aspiráns, aktuális diktátorok ellen küzdenének. Ezt egyébként Márki-Zay sem állította soha másként.

Az útlevélszámról Korányi azt mondta, hogy a jelenlegi felületen nem kérik, de mivel törvényi kötelezettségük soha nem is volt ebben a tekintetben, csak óvatosságból, a lehetséges támadásokat kivédendő kérték azt korábbi oldalukon.

A nagy leleplezésként tálalt képernyőképr – miszerint csupán 11 adományozó dobta össze a mintegy 3 milliárd forintnyi összeget – elmondta, „Rákay »Fake News« Philip hazugságaival ellentétben sokkal több támogatónk volt, január óta összességében az Action for Democracy teljes tevékenységét tekintve többezres nagyságrendű” – írta a harmadik állításról Korányi.

„A nagy leleplezésként tálalt screenshot a több százból egyetlen kampány egy kiragadott pillanatban való állapotát mutatja csak, semmit nem mond az összképről.”

Korányi a Telex kérdésére azt mondta, hogy a videóban bemutatott felület csak egyike volt az adománygyűjtő oldalaknak, amiket a fundraising kampány során használtak. Az Action for Democracy honlapja mellett az ActBlue és az Action Network felületén, valamint magyartavasz.hu nevű nyugat-európai diaszpórát célzó magyar nyelvű oldalon keresztül is sokan iratkoztak fel és küldtek adományt. A szervezet direktben ért el támogatókat emailben és a közösségi médián keresztül, többen pedig a banki átutalást választották. Volt olyan nap februárban, amikor több százan küldtek támogatást az Action for Democracynak, így Korányi szerint nem igaz, hogy csak 11 ember adta össze a 3 milliárd forintot, amit a szervezet Magyarországra juttatott.

Mi is megírtuk, hogy miután Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke sajtótájékoztató keretében”feloldotta a titkosítást” és felsorolta mi mindent ígértek az amerikai pénzekért (gyakorlatilag a kampányígéreteket hallhattuk újra) a Nemzetbiztonsági Bizottság nyilvánosságra hozta az erről szóló, eredetileg 2051-ig titkosított jelentését, amiről bebizonyosodott:

  • nem a Mindenki Magyarországa Mozgalomról, hanem az Action for Democracyról szólt – őket vizsgálták
  • ugyanazokat a tényeket ismerhettük meg az MMM-hez érkezett összegekről, mint amiket a mozgalom és az elnöke nyár óta folyamatosan kommunikál
  • a jelentésben sem található az, amivel a propagandasajtó riogatott, miszerint az MMM vagy Márki-Zay Péter törvénytelenséget követett volna el.

Márki-Zay Péter és a Mindenki Magyarországa Mozgalom megköszönte a jelentést a titkosszolgálatnak és felsorolták:

  • A jelentésben is fillérre pontosan akkora összeg szerepel, mint amennyivel ők nyilvánosan elszámoltak.
  • Igazolták, hogy nem Sorostól érkezett a támogatás.
  • A jelentés semmilyen bűncselekményt nem állapított meg.
  • A jelentésben semmilyen hazaárulásra utaló tény nincsen.
  • Igazolta, hogy a pénzből az ellenzéki pártok nem részesültek.

Az elmúlt hónapokban rengetegen hazudtak, folytattak lejárató kampányt, igyekeztek besározni egy olyan szervezetet, amely a magyar történelemben példátlan módon, teljesen átláthatóan működik és számolt el a hozzá beérkező pénzekről. Éppen ezért most felszólítjuk a pártokat és az álcivil szervezeteket, hogy számoljanak el ők is a hozzájuk érkező közpénzekkel és egyéb támogatásokkal, kormány- és ellenzéki oldalon egyaránt! – fogalmazott az MMM elnöke.

Az már csak hab a tortán, hogy a nagy leleplezést az a Rákay Philip tette közzé, aki 4,7 milliárdos állami támogatást kapott egyetlen film elkészítésére.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!