Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nagy bajba kerülhetnek a dohányosok

Az Európai Unió a dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül – tartalmazza egy bizottsági anyag, amely a Financial Times birtokába került.

A terv szerint a hagyományos dohánytermékek jövedékiadó-terhe látványosan emelkedne, de az új típusú termékek sem úsznák meg az emelést. A cigarettára kivetett jövedéki adót megdupláznák: húszszálanként 3,6 eurót kellene fizetni a jelenlegi 1,8 euró helyett. Így a számítások szerint egy doboz cigaretta ára az adóemelés nyomán akár 700-800 forinttal is drágulhatna itthon.

Az erősebb elektromos cigaretták esetében 40 százalékos, míg a gyengébb elektromos cigaretták (párologtatási technikájú termékek) 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki, ha elfogadják a tervezetet. A cél a dohányzás minél erőteljesebb visszaszorítása az Európai Unió területén. Az ambiciózus célkitűzés az, hogy 2040-re dohányzásmentes nemzedék jöjjön létre az EU-n belül.

Ennek pozitív következménye az lenne, hogy jóval kevesebb forrást kellene biztosítaniuk az állami költségvetéseknek a dohányzás következtében kialakuló betegségek gyógyítására. Magyarországon egyébként európai összehasonlításban átlagos a dohánytermékek ára, de az emelés jelentős terhet róna a hazai bagósokra.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!