Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Fiatal kis lilik bukkant fel Kardoskútnál

A november 17-i szinkron alkalmával a kardoskúti Fehér-tónál megfigyelt két kis lilik közül az egyik öreg, a másik fiatal madár volt. Egy 1620 példányos nagy lilik csapatban bukkantak fel, a tó melletti gyepen legelésztek. A megfigyelésnek azért van különös jelentősége, mert fiatal példányok rendkívül ritkán jelennek meg ilyen nagy távolságra a fészkelőhelyüktől – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán.

Az országos vadlúdszinkron napján a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén összesen 28 090 vadludat számoltak, nagy részük a Biharugrai-halastavaknál tartózkodott. Emellett 3222 nyári lúd, 17 vörösnyakú lúd, valamint 4 bütykös ásólúd és ugyanennyi kis lilik szerepelt a listán. Az országban összesen 150 kis liliket regisztráltak, ebből 123 példány a Hortobágyon tartózkodott.

A kardoskúti Fehér-tó környékén ezekben a napokban még felfutóban van a vonuló vadludak mennyisége, november 23-án számuk már elérte a 2400-at. A tó környéke ideális pihenő- és táplálkozóhely számukra, az őszi esőknek köszönhetően ugyanis itt nagyon jó minőségű gyepeket találnak, ahol zavartalanul legelészhetnek – írja a kmnp.hu.

A kis lilik globálisan veszélyeztetett faj, világállománya mindössze 10-13 ezer párra tehető. Hazánkban október közepétől április elejéig számíthatunk a megjelenésükre. Érdekesség, hogy a Norvégiában költő kis lilikek szinte kizárólag a Hortobágyon bukkannak fel, hazánk más részein pedig a Szibériában költő példányok jelennek meg.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!