Novák Katalin Kijevben: Putyin felelőssége a háborúért kristálytiszta

Szombaton Ukrajnába utazott Novák Katalin köztársasági elnök és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az MTI szerint Novák többek között arról beszélt Kijevben, hogy „a szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is” – lényegében emiatt kapott Novák meghívást a szomszédos országba.

Ukrajna a holodomor, az 1932-1933-as ukrajnai éhínség évfordulóján jelentette be, hogy egy programot indít, melynek célja az éhező országokba irányított gabonaexport támogatása. Novák arról beszélt, hogy Magyarországnak mint szomszédos országnak fontos a béke és a stabilitás, illetve

„az élelmiszer-ellátási lánc biztosítása, és ezáltal az áruk zökkenőmentes áramlásának lehetővé tétele nem száraz szabadkereskedelmi vagy piacgazdasági kérdés, hanem az élet vagy halál közötti választóvonalat jelenti.

Novák arról is beszélt, hogy Magyarország és az Országgyűlés megemlékezik a holodomorról, Magyarország 10 ezer tonna gabona Afrikába való szállítását finanszírozza, 3,5 millió dollár értékben a most meghirdetett program keretében.

Novák elítélte az orosz agressziót, emellett felhívta a figyelmet arra, hogy „az ukrajnai háború a legsürgetőbb és a legfontosabb kihívás a térségünkben. A feleknek vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz, meg kell nyitni a diplomáciai csatornákat, a végső cél pedig az igazságos béke elérése kell legyen, ez mindannyiunk érdeke”.

Vlagyimir Putyin felelőssége ezért a háborúért kristálytiszta. Mi magyarok a kezdetektől fogva kiálltunk a felesleges vérontás, fájdalom és szenvedés ellen

– fogalmazott.

A programban résztvevők közös nyilatkozatot is elfogadtak, amely szerint a háború kezdete óta 10 millió tonnányi mezőgazdasági termékkel kevesebb jutott a világpiacra, mint az előző év ugyanezen időszakában. Ez azt jelenti, hogy a világon több millió ember élelmezésbiztonsága került súlyos veszélybe. A nyilatkozat rögzíti, hogy Ukrajna a háború ellenére is aktívan dolgozik azon, hogy a nemzetközi partnerekkel együttműködve mezőgazdasági termékekkel lássa el a rászorulókat.

Novák Katalin vasárnap Kárpátaljára utazik majd.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!