Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Nem titkolhatja a MÁV a tram-train megvalósíthatósági tanulmányát

A Fővárosi Ítélőtábla úgy látta, jogos az Átlátszó kérése, a vasúttársaságnak ki kell adni a tanulmányt.

Tíz évig titkolták volna, hogy például mennyi a tervezett utasszám vagy azt, hogy honnan csábítanának át a vasút-villamosra utasokat, illetve milyen megtérüléssel számoltak. Az Átlátszó pert indított a dokumentum nyilvánosságra hozása érdekében,és a bíróság első- és másodfokon is a lapnak adott igazat.

A bíróság először idén áprilisban mondta ki, hogy az Átlátszó jogosan kérte a dokumentumot. A MÁV fellebbezett, de októberben a Fővárosi Ítélőtábla ismét kimondta, a közpénzből gazdálkodó állami vállalat nem titkolhatja, mi is van a 2017-ben készült megvalósíthatósági tanulmányban.

Az ítéletben leszögezték: „a beruházás közpénzből valósul meg, így a megvalósíthatósági tanulmány közérdekű, illetve közérdekből nyilvános adat.”

Azt is hangsúlyozta a bíróság, hogy a MÁV a perben nem hozott érveket arra, miért is kellene 10 évig titkolni a megvalósíthatósági tanulmányt.

A jogerős ítéletet a MÁV még a Kúrián támadhatja meg. Ha nem teszi, akkor hamarosan ki kell adnia a tanulmányt. A perköltség 300 ezer forintba került, amit az állami cég fizetett – vagyis közvetve az adófizetők állták a közpénzből működő vasúttársaság időhúzását.

vmc_kozlemeny

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!