Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Majd csak meg nem szólalnak Saci rongybabái

Papírszobrokkal kezdte, zoknibabákkal folytatta, s azóta sokféle műfajt kipróbált a vásárhelyi Kurucz Sarolta, azaz Saci, aki a Csúcsi Olvasókör tagjait is tanítja kézműveskedni.

– Tíz évvel ezelőtt egy zebraszobrot készítettem papírból. A fiamnak ez nagyon tetszett, s bíztatott, hogy készítsek egy másikat is. Szétnéztem a Pinteresten, de ezen akkor nem sok papírmasés dolgot találtam – avatott be a kézműveskedése kezdeteibe a vásárhelyi Kurucz Sarolta, aki ma már a Csúcsi Olvasókörben vezet szakkört.

Kísérletező alkotóként gyorsan kinőtte magát és nem maradt meg a papírmasé műfajánál. – Újabb állatokat, majd emberformát is alkottam papírból. – Soha nem gondoltam korábban, hogy papírszobrászkodni fogok, hiszen eredetileg műszaki rajzoló voltam. A „szobrászat” fogásait az internetről tanultam el: készítettem egy emberformájú fém vázat, arra száraz papírt tettem, majd csirizt főztem, s nedves újságpapír fecnikkel építettem, fel a szobrot.

A papírszobrai egy része a Csúcsi Olvasókör folyosói asztalán

Eleinte ezek natúron maradtak, majd később barna csomagolópapírral borította, s már ki is festette a szobrait.

De nem ragadt le ezeknél, úgy gondolta, hogy babákat fog készíteni újrahasznosított otthoni textilből, mert azokat mindenki tud. – Kiderült, hogy nem, mert olyan babát készítettem elsőként, mely csupa nyegle-nyagla lett.

A rongybaba készítés mesterfogásait is az internetről leste el, többek közt onnan tanulta meg, hogy azoknak is lehet drót váza, ha azt dekorációs célra készítik. – Eleinte elég ügyetlen babaruhákat varrtam, de később már ez is ment.

Sarolta a viaszfestést is az internetről tanulta meg, s a nagymama nem gőzölős vasalójával előbb zsírkrétákkal dolgozott, majd áttért a viaszra. – Fogom a forró vasalót, mely talpára rákenem a szép színes viaszkockát, s azzal rétegenként készítem a képeket, azaz festek vele.

Kipróbálta a nemezelést, s annak vizes változatát Szegeden sajátította el. Majd szalaghímzésbe fogott, épp a Covid időszakában, s ennek fogásait is a netről tanulta meg.

– Volt még egy nagy vágyam, a tűzzománc. Mindszenten voltam egy kiállításon, s fél füllel meghallottam, hogy ott működik tűzzománc szakkör, s sikerült is oda bekéredzkednem, ugyanis volt kemencéjük az égetéshez. Reméltem, hogy mert van tapasztalatom a rajzolásban hamar utolérem a többieket. Így is történt.

Sarolta azt mondja, tűzzománcaihoz mindig ihletet merít valahonnét, saját stílusa ugyanis még kialakulóban van, de festett már falevelekre is.

Most a babakészítés a fő hobbija, a Csúcsi Olvasókörben is a zoknibaba készítést tanította meg tegnap este az érdeklődőknek.

Kurucz Sarolta munkáival egyébként a vásárhelyi nagyközönség négy önálló könyvtári kiállításon is megismerkedhetett, de láthatók voltak az olvasóköri tárlaton is.

Kézművestárgyait, köztük többszáz kézzel varrott babáját odahaza egy négy méteres gardróbszekrényben tartja, s egyetlen alkotásától sem vált meg, hiszen az összes a szívéhez nőtt.

Az alkotóm most újabb műfajjal a vizes nemezeléssel ismerkedik – szintén Mindszenten, de szívesen agyagozna is.

Kurucz Sarolta alkotásai itt nézhetők meg.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!