Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Lázár János geszti kastélyprojektje már 4 milliárdos többletköltségnél jár, de nem tudni miért

Nincs kormányzati magyarázat arra, az eredeti 7 milliárdos ráfordításon túl miért költ az állam további milliárdokat a kastélyfelújításra.

Mivel nem szerepelt indoklás a kormány határozatában, Szabó Rebeka (Párbeszéd) Lázár Jánostól próbálta megtudni, az Orbán-kabinet mégis mi alapján döntött a geszti kastély felújítására szánt többlettámogatásról. Az ellenzéki politikus emlékeztette a minisztert – aki korábban egyébként kormánybiztosként maga felügyelte a projektet – , hogy a kormány a korábbi hétmilliárd forint után – az október 19-i Magyar Közlöny szerint – további 4 milliárd forintot ad a Tisza-kastély felújítására.

Az ellenzéki politikus szerint a pénzt inkább másra lehetne költeni akkor, amikor a településeknek országszerte kigazdálkodhatatlan terhet jelent az energiaválság. Mivel az elmúlt időben már számos tervezett kiemelt beruházást felfüggesztettek, a képviselőnő választ várt arra is, a 4 milliárd forintot miért nem költi a kormány fontosabb közcélokra, a bajba jutott önkormányzatok támogatására.

Csepreghy Nándor államtitkár egyáltalán nem adott arra magyarázatot, miért nőttek meg több mint 4 milliárd forinttal a felújítási költségek, de válaszában jelezte, mélységesen elkeserítette a kérdés.

A tervek szerint az állami pénzből felújított kastély a reformátusoké lesz, ám a Narancs.hu megkeresésére a területileg illetékes Tiszántúli Református Egyházkerület jelezte, nem szándékozik átvenni a geszti Tisza-kastélyt működtetésre.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!