Már Vásárhelyen is lehet csomagolásmentesen vásárolni

Aki kevesebb kommunális szemetet szeretne termelni, annak már nem kell a megyeszékhelyre vagy Orosházára utaznia, hogy megtegye.

Eddig nem volt elképzelhető, hogy valaki vigye a saját befőttes üvegét, s abba méresse ki Vásárhelyen a száraztésztát, a rizslisztet vagy mindazt, amit az üzletek nagyobb kiszerelésben és saját csomagolásukban árulnak. Ma már azonban lehet, s bárki megteheti, akár más most, ha csatlakozni akar az európai hulladékcsökkentési héthez.

– Egy hatvan négyzetméteres társasházi lakásban élünk, négyen a feleségemmel és az iker kisfiainkkal. Mindenki tudja, hogy egy négytagú családban nap, mint nap nagy mennyiségben keletkezik háztartási hulladék. Azon kezdtünk el gondolkodni, hogyan lehetne ezt a mennyiséget csökkenteni – mondta Bodrogi Károly. A Garaboly üzlet társtulajdonosa szerint sokan tapasztalták már, hogy a nagy kiszerelésben megvett áru egy részét ugyan felhasználják, de a nagyobb részét végül kidobják. – Az volt a személyes indíttatásunk, hogy ezen változtassunk, s fő célunk, hogy a termeléstől az értékesítésig tartó láncból kivegyünk egy-két szemet, hogy otthon ne keletkezzék annyi szemét, s ne legyen élelmiszer-pazarlás sem – tette hozzá.

– Ugyan nálunk is van olyan termék, melyet csomagolás nélkül nem tudunk senkinek odaadni, de ezek környezetbarát, jellemzően visszaváltható csomagolásban vannak – mondta Udvari Annamária, az üzlet társtulajdonosa. – Hozzátette, egyre több a környékben előállított vagy megtermelt dolgot keresnek az emberek.

A Garabolyba saját üveg vagy műanyag tárolóval érdemes beállítani minden alkalommal, ahogy azt sokan tudják és teszik.

A számítások szerint egy ilyen üzlet 30 tonna hulladékot vesz ki évente a keletkező hulladékmennyiségből, ami már azért is jelentős, mert a maroslelei úti regionális hulladéklerakóba évente közel 40 ezer tonna hulladék kerül, ebből azonban csak 2500 tonnát tudnak újrahasznosítani, a többi ugyanis olyannyira szennyezett, hogy az a lerakóra kerül.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!