Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Az Őszi Tárlaton tartották a múzeumi órákat

Különleges, zenei improvizációkkal kombinált foglalkozásokat szerveztek az Alföldi Galériában óvodások és iskolások számára a Vásárhelyi Őszi Tárlat kapcsán, amelyek nemcsak a kultúraközvetítést és az ismeretátadást szolgálták, de önismereti, személyiségfejlesztő és közösségépítő hatással is bírtak – tájékoztatott a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ.

A „Make some noise. Csend és hang a kiállítótérben” című különleges kreatív „hangos” gyakorlatok népszerűek voltak a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai körében is.

„A csend az elmélkedést szolgálja, a hangok a zene erejét kihasználva új érzelmi tapasztalatot hoznak létre. Zenével kifejezhetjük önmagunkat és kapcsolódhatunk másokhoz. A zenei tevékenység képességfejlesztő, fokozza a koncentrációt és a társas együttlét örömét. Újszerű hangulatokat eredményez, másfajta befogadói élményt ad és ezek által tovább tartja emlékezetben a látottakat”

– árulta el a foglalkozásokat vezető Almási Enikő, a Tornyai János Múzeum munkatársa.

Fotó: Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ

A legfiatalabbak számára is készültek programokkal. Az óvodások „Az én színeim” címmel szervezett múzeumlátogatásokon Ilona Keserü Ilona Kossuth-díjas, Tornyai-plakettes és Tornyai-életműdíjas festőművész Nyári napforduló című alkotását értelmezhették újra. A „Dönt a zsűri” elnevezésű foglalkozáselem során pedig a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon korábban szerepelt művek reprodukcióiból a gyerekek alkotta zsűri válogatott, s ezzel létrehozták a csoportjuk saját „őszi tárlatát”.

A művészetterápiás jellegű foglalkozások december elejéig folytatódnak. Továbbra is várják a szervezők a csoportok jelentkezését a titkarsag@tjm.hu email címen.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!