Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Bünti

Lázár János Mártély ügyében érdekfeszítő okfejtést tett közzé tegnap közösségi oldalán.

Azt írta: „jó hír a mártélyiaknak, hogy közel 50 millió forintból végre megépülhet a minibölcsőde.” És „hogy Hódmezővásárhely bünteti Mártélyt, fizetni kell Márki-Zaynak, de nem hagyjuk magunkat. Karácsonyig rendezzük a követelést.”

Ami a minibölcsődét illeti, az erről szóló pályázatot még a Putz Anita vezette önkormányzat nyújtotta be ez év januárjában. Az új intézményben – amihez 46,5 millió forint támogatást igényelt a község – 7-8 gyermek elhelyezése lenne biztosítható. Valóban üdvözlendő, hogy lehet a fejlesztésből valami. Az viszont felettébb kontrasztos, hogy két és fél éve a tankerület úgy döntött, a több mint kétszer ennyi – pontosabban 20 – gyermek tanítását biztosító helyi iskola nem működhet tovább. Azt sohasem árulta el az állami fenntartó, valójában mennyit spórol a falusi intézmény bezárásával.

Ha már büntetés, ez utóbbi inkább az lehetett, mint az, hogy Hódmezővásárhely önkormányzata igényt tart egy adósság megfizetésére, amire ráadásul még a fedezet is megvan. Igen különös, ha egy tartozás – aminek jogosságát senki sem vitatja – kiegyenlítése büntiként emlegethető. Vagyis lehet, igazán e megjegyzés tükrében válhat érthetővé, hogy dagadhatott 20 milliárd forintra Vásárhely adóssága a 2010-es évek elejére úgy, hogy csak a fele, 10 milliárd ment el fejlesztésre.

Aztán ott van, hogy Márki-Zaynak kell fizetni. Engedtessék meg: nem neki! Az általa vezetett településnek kell leróni a tartozást. Annak a városnak, amely saját forrásból több tízmillió forintot fordít most a mártélyi tanösvény felújítására, nem mellesleg fedezi az üdülőterület közvilágítási költségeit, ami azért nem kevés, s még több lesz. Ha ez büntetés, bizonyára lenne pár magyarországi kistelepülés, amely erre bejelentkezne.

Töröm a fejem, hogyan is értelmezzem azt, hogy „nem hagyjuk magunkat, karácsonyig rendezzük a követelést.” Ha nem hagyják, miért rendezik? Ha rendezik, mit nem hagynak? Ja, magukat. Magvas gondolat. De kicsírázni nem fog.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!