Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Szegeden futja leginkább önerőre a lakásvásárlóknak

A megyeszékhelyen közel 14 millió forint saját tőkét gyűjtenek össze a lakóingatlant keresők, s a teljes kínálat 46 százalékából válaszhatnak.

A legtöbb nagyvárosban jelentősen nőtt hitelfelvevők önereje az elmúlt évben – derül ki az ingatlan.com és money.hu elemzéséből. Az Mfor által szemlézett kutatásból kiolvasható, hogyha az átlagos önerő a vételár 30 százalékát fedezi, akkor a nagyobb városok lakáspiaci kínálatának mekkora részéből válogathatnak a hitelből vásárlók.

Az elmúlt két évben több mint 40 ezer hitelfelvételt tervező lakásvásárló használta az ingatlan.com hitelintézőjét, aminek hátterét a cégcsoporthoz tartotó money.hu biztosítja.

A nagyvárosok közül a legnagyobb mértékben Debrecenben, Szegeden és Győrben nőtt az átlagos önerő összege 22-30 százalékkal.  Budapesten idén 14 százalékkal nagyobb ez az érték mint 2021-ben.

“Az elmúlt években jelentősen nőttek a bérek, ami segített a vásárláshoz szükséges önerő megteremtésében. Éves szinten még megfigyelhető lakásdrágulás, ami az önerő és a szükséges hitel összegét egyszerre növeli. Az országon belül komoly eltérések vannak a lakásárakban és az átlagos fizetésekben, ezt tükrözik a hitelintéző adatai is. Ennek köszönhetően ugyanaz a lakásvásárlásra fordított pénzösszeg teljesen más értéket képvisel az egyes városokban” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője.

Szegeden vannak legjobb helyzetben a nagyvárosi vevők, mert ott 13,9 millió forintos önerővel keresnek átlagos eladó lakásokat, amivel akár 46,5 milliós lakások is célkeresztbe kerülhetnek. Ekkora összegből a városban eladásra váró ingatlanok 46 százalékát meg lehet vásárolni. A debreceni vásárlók is előnyös helyzetben kereshetnek, mert az átlagos önerejük 14,7 millió, amivel akár 49,1 millió forintért lehet válogatni, ezeknek a részesedése 45 százalékos az ottani piacon.

Pécsen, Székesfehérváron és Győrben 8,2-12,4 millió forintos 30 százalékos saját erővel a meghirdetett lakóingatlanok 22-30 százalékával számolhatnak a vevőjelöltek.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -3

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!