Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

A vásárhelyi magánegészségügy nem hasított úgy tavaly, mint a nagyvárosi, de nagyon nyereséges

Két év alatt megduplázta nyereségét a hódmezővásárhelyi Porcika Klinikát működtető cég.

A hazai Top 30 legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató 2021-ben 40 százalékot is meghaladó árbevétel növekedést ért el és 120 milliárd forinttal zárta a tavalyi évet – ez derül abból a kiadványból, ami a hazai legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatókat vette górcső alá. A Magyar Tudományos Akadémián megrendezett Nagy Magánpraxis Napon bemutatott összeállítás listájára az kerülhetett fel, akinek az éves árbevétele elérte a 900 millió forintot.

– Ha az állami egészségügy ennyire bénázik, akkor természetes, hogy ekkora fejlődésen megy át a magánegészségügy – mondta Rékassy Balázs egészségügyi szakértő a pénteki konferencián. Hozzátette, a növekedéshez a Covid-19 járvány, az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése, és a hálapénz kivezetése is hozzájárult. A magánellátás egyre több szolgáltatást tud nyújtani, de nem képes a krónikus betegek ellátásra és daganatos betegellátásra sem, inkább epizódszerű ellátások jellemzők a szektorban. A szakember hozzátette, 2019-ben 350 milliárd forintot tett ki a a Top 30 magánegészségügyi szolgáltató árbevétele, 2022-ben becslések szerint elérheti az 500 milliárd forintot is, öt év múlva pedig akár ezer milliárd forintra is emelkedhet.

A Napi.hu azt is kiemelte, hogy a Top 10 vidéki szolgáltató a 100 ezer lakost meghaladó városokban helyezkedik el, többek között Győrben és Miskolcon több szolgáltató is van a tíz legnagyobb közül. A Tritonlife és a Doktor24 sorra vásárolják fel a vidéki szolgáltatókat.

Utóbbi például idén megszerezte a szegedi Medicenter Szakorvosi Intézetet, ahol 14 rendelőben, 40 egészségügyi szakterületen várja ellátásra érkezőket az ott dolgozó mintegy 200 orvos és egészségügyi szakdolgozó.

A portál rávilágított: a vidéki nagyvárosban működő Top 10-es szereplők árbevétele 100-400 millió forint között van, a cégeket többségében helyi orvosok alapították, ez pedig jelentős különbség a budapesti magánszektorhoz képest, amiket független vállalkozók működtetnek. A vidéki intézmények átlagosan 39 százalékos, a fővárosi szolgáltatók pedig 47 százalékos árbevételt emelkedést produkáltak egy év alatt.

Hódmezővásárhelyen – 2021 óta új helyszínen – a Porcika Klinika biztosít magánegészségügyi szolgáltatást. Az ellátóhelyet a Vásárhelyi Sárkányfű Egészségügyi és Szolgáltató Kft. működteti. Az Igazságügyi Minisztérium nyilvános cégadatbázisa szerint a társaságnak 2019-ben 16 millió forint volt az adózás utáni nyeresége. 2020-ban már 28 millió, míg tavaly 29 millió forint profitot termelt úgy, hogy három éve közel 25, tavalyelőtt több mint 37, 2021-ben pedig 35 milliós árbevételt ért el.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!