Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

Vásárhelyen idén nem emeli az árakat a város által megbízott közétkeztető

Vásárhelyen a város által megbízott közétkeztetéssel foglalkozó cég még nem emeli árait, máshol már 30 – 35 %-os a menzaár emelkedése. A Szőnyiben nem a Prizma-Food szolgáltat, itt már 1200 forintot fizetnek a szülők, de a Kertvárosi Általános Iskolában is emelkedett az étkezés ára. A Prizma-Food december végéig nem emeli árait.

Hódmezővásárhelyen előrelátó szerződést kötött a városvezetés a közétkeztetést szolgáltató céggel. Túl azon, hogy gondoskodtak a közétkeztetésben dolgozókról, találtak egy olyan céget, aki hajlandó volt év végéig rögzített áron szolgáltatni.

Boros Attila a Prizma cégcsoport vezérigazgató-helyettese portálunknak elmondta, hogy Orosházán 32%-os emelést, Dévaványán és Békésen 30 százalékos emelést kénytelenek bevezetni, köszönhetően a megemelkedett alapanyagáraknak és a tízszeres energiaáraknak. Próbálják belekalkulálni áraikba az uniós bérprogram miatti, – feltehetően 15% körüli – leendő minimálbéremelést is. Elmondása szerint a KSH adatok összességében átlagosan 35 százalékos inflációs rátát mutatnak, de ebben a csoportban számos olyan termék van, ami javítja a számokat, például az alkohol. A leggyakrabban használt alapanyagok, a tej, kenyér, hús ára mintegy 60 százalékkal nőtt.

Van olyan intézmény egyébként a szolgáltatási területükön, ahol 80 százalékos áremeléssel tudják szintre hozni az árakat.

Arról, hogy Hódmezővásárhelyen mennyivel emelik majd az árakat januártól, a jövő csütörtöki közgyűlés dönt majd.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) januári inflációs jelentésben még attól borzadtunk el, hogy az étolaj 33,4 százalékkal került többe, mint egy éve – ám az ekkora drágulás mostanra már csak átlag körülinek tekinthető. A KSH szeptemberi összegző jelentése szerint az élelmiszer-dráguláson belül ennél jóval magasabb áremelkedések voltak, leginkább a kenyér (76,2 százalék), a sajt (68 százalék), a tejtermékek, valamint a vaj és vajkrém (66,3 százalék), a margarin (61,2 százalék), a száraztészta (60,2 százalék), a tojás (53,7 százalék) drágult.

Megnéztük, hogy ehhez képest a termékekre bontott statisztika mit mutat. Itt bizony találhatók olyan élelmiszerek is, amelyek ára majdnem a duplájára emelkedett egy év alatt. A toplista élén a több mint 90 százalékkal dráguló trappista sajt, a lisztek és a félbarna kenyér áll, de 80 százalék felett drágult a vaj, a tejföl és a zsemle is.

Ehhez képest úgy tudjuk, hogy a vásárhelyi városvezetés jelenleg olyan tárgyalásokat folytat a közétkeztetést ellátó céggel, ami próbálja minél alacsonyabban tartani az árak emelkedését azok számára, akik igénybe veszik a menzát.

Egy biztos, januárig 30%-nyi összeget takarít meg az, aki Vásárhelyen a közétkeztetésben étkezik.

A városnak amúgy már most is jelentős költségei vannak, hiszen szociális helyzetükre hivatkozva a bölcsődébe járó gyerekek 71%-a, az óvodások 91%-a ingyenesen étkezik. Az iskolások közül az 50 %-os kedvezménnyel élnek többen, az általános iskolások 36,80%-a, a középiskolások 45,50%-a féláron étkezik, míg az általános iskolások 11,50%-a, a középiskolásoknak pedig 14,50%-a jut ingyenesen ételhez.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!