Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Libás finomságokkal és újborral várják a felnőtteket a Tájházban

Természetesen a kicsikre is gondolnak az idei Márton napon Hódmezővásárhelyen, nekik már hamarabb, délután négytől elindul a mulatság, később pedig számos kézműves elfoglaltság vár rájuk, úgy, hogy közben a szüleik is kiélvezik az ünnepi nap minden egyes percét.

„A mostani alkalmunk egy kicsit más, hiszen mindig napközben szerveztünk eddig programokat a Tájházban, most azonban inkább a késő délutánra koncentrálunk, alkalmazkodunk a helyi és a környékbeli óvodások programjához, így velük, és az általuk napközben elkészített lampionokkal fog majd kezdődni az idei Márton napi programunk”

-mesél a holnapi alkalomról Sonkoly Ágnes, rendezvényszervező.

Szerencsére a tájház olyan sajátos helyszín, ahol például élő libákkal is találkozhatnak majd a kicsik, etethetik és simogathatják is őket, illetve egy libaterelő programmal is készülnek nekik. Így fogják majd felvezetni nekik, hogy Szent Márton milyen ünnepe, hagyománya milyen összefüggésben is van a libákkal, erről Terendi Viktória néprajzkutató is tartani fog egy előadást a helyszínen.

Az is kiderül majd, hogy milyen jóslásokat, néphagyományokat kötnek ilyenkor a libahús fogyasztásához, de annyi bizonyos, hogy, aki Márton napon libát eszik, az bőségre számíthat. Ezért libás finomságokat is lehet majd kóstolni a Tájházban. Az anyagi lehetőséghez mérten libazsíros, libatepertős kenyér, lilahagymával, és libatepertős pogácsa is várja majd a látogatókat, mint, ahogy a Vásárhelyen készült újbort is meg lehet majd kóstolni a felnőtteknek.

„Ezek mellett fontos feladatnak tartjuk, hogy a Szent Márton legendát tudatosítsuk az emberekben, hiszen ez leginkább az önfeláldozásra hívja fel a figyelmet. A jótékonyságnak, az alázatnak és a szerénységnek is példája volt Szent Márton, ezek az értékek pedig nagyon fontosak ebben a mai világban. Őt a csodatételei miatt avatták Szentté.”

-teszi hozzá Sonkoly Ágnes.

A gyerekekre visszatérve, készülnek számukra egy kis komédiával a szervezők, a Márton napi Liba Mókát adják majd elő nekik helyi színészek, ami a Gyertek haza ludaim című táncjátékot is tartalmazza majd. Ezek mellett kézműves foglalkozások is várják a kicsiket, amiket szintén a tájház adottságaihoz igazítanak majd, hogy autentikus legyen, így tollfosztással, lúdtollal való írással, és a jelképes libatömést is kipróbálhatják majd a gyerekek.

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!