Nő a náthás és covidos betegek száma, felkészül az influenza

Csak a teszt után dől el, ki a náthás, ki a covidos.

Egyre több a felsőlégúti megbetegedés, és egyelőre a koronavírus-járvány is köztünk van. A covidos betegek közül többen a háziorvosi rendelőben szembesülnek azzal, hogy megfertőződtek, mivel a jelenlegi variáns jóval enyhébb tüneteket produkál, mint a korábbiak.

Mivel az utóbbi két évben a koronavírus-járvány miatt hosszú ideig kötelező volt a maszkviselet, illetve korlátozták a tömegrendezvények megtartását, az influenza szinte teljesen visszaszorult. Most, hogy nagyrészt feloldották ezeket a korlátozásokat, a háziorvosok arra számítanak, hogy komoly influenzajárvány lesz idén télen. Egyelőre azonban kevesen vannak az influenzások, de a tapasztalatok szerint a járvány főként decemberben és januárban erősödik fel.

Mekkel Gabriella háziorvos elmondta, hogy jelenleg a náthás megbetegedésekkel találkoznak leginkább. A tüneteik nagyon hasonlók azokhoz, melyek a koronavírusos betegeknél jelentkeznek, ezért sokszor a covid teszt elvégzése után derül ki, hogy nem náthás megfázásról, hanem koronavírus-fertőzésről van szó. Szerencsére a covidos esetek nem súlyosak általában, hiszen a mostani variáns már jóval gyengébb a korábbiaknál. Volt azonban olyan beteg is, aki csak kórházi kezelés után épült fel.

Most az influenzajárványra kell felkészülni, amely magas lázzal és levertséggel jár. Ha azonban az alapvető higiéniás szabályokat betartjuk, jó eséllyel megússzuk a betegséget. Ezért papírzsebkendőbe fújjuk az orrunkat, mossunk minél többször kezet, illetve óvjuk meg mások egészségét azzal, hogy a tünetek jelentkezése után otthon maradunk.   

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -1

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!