Magyar Önkormányzatok Szövetsége: a forrásokhoz való hozzáférést és nem elvonásokat kérnek a kormánytól

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón elhangzott: energia-csúcsot szerveznek majd, nem támogatják azt az egészségügyi rendszert módosító javaslatot, ami további önkormányzati feladatmegvonást tartalmaz, mert a centralizáció soha nem jó és a kistelepülések, amelyek bajban vannak a tüzifa biztosításával azt kérik, juthassanak hozzá a forrásokhoz.

A MÖSZ 2022. november 8-i elnökségi ülése után sajtótájékoztatót tartott a Józsefváros Önkormányzat épületében, amelynek központi témája az önkormányzatok működőképességének értékelése volt, az erősödő megélhetési válság okozta kihívások tükrében.

Gémesi György Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a mai elnökségi ülésen meghallgatták Holoda Attila energetikai szakértő és Mártha Imre, a Budapest Közművek Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának véleményét a jelenlegi energia-helyzetről. Kezdeményezik az Energia-Csúcs összehívását, amelyet egy szakértői egyeztető fórum előzne meg. A fórum nem politikai, hanem szakmai rendezvény lenne, ahol minden szakterület összegezné a javaslatait annak érdekében, hogy minél könnyebben túl tudják élni az önkormányzatok az energiaválságot. Ennek fényében szerveznék meg az energia-csúcsot.

140 településsel már folyamatban van kormányzati tárgyalása, mindenki Balla György államtitkárral tárgyalt. A megbeszéléseken semmilyen konkrétum nem hangzott el, illetve annyit megtudtak az önkormányzatok, hogy december közepéig kell a minisztériumnak összeállítania egy javaslatot az összegzett információk alapján. Ez azt jelenti, hogy december végéig semmilyen segítséget nem kapnak az önkormányzatok, csak akkor, ha kötelező feladat sérülne. A vélemények azonban abban is megoszlanak, hogy mi tekinthető kötelező feladatnak. A kátyúzás, a közétkeztetés kötelező feladat-e – tette fel a költői kérdést Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

A mai MÖSZ elnökségi ülésen az alábbi javaslatokat fogalmazták meg:

  •  a távhő 5 %-os áfájához hasonlóan a gáz és elektromos áram áfáját is csökkentsék le 5%-ra az önkormányzatok számára, ez már hatalmas segítség lenne
  • A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnökével, Schmidt Jenővel egyetértve kérik, hogy tegyék lehetővé azt, hogy ne egyéves/féléves megállapodást kössenek az önkormányzatok a közbeszerzéseken, hiszen nagyon szórnak az MVM árai, hanem hónapról hónapra állapodhassanak meg, és napi árat fizessenek úgy a gáz, mint az elektromos energia tekintetében
  • az energia-egyeztető fórumon a TÖOSZ-al és a többi önkormányzati szövetséggel szeretnének együttműködni, annak érdekében, hogy egységes álláspontot tudjanak bevinni a nemzeti energiacsúcs asztalára.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a MÖSZ társ-elnöke elmondta, hogy egy nagyon fontos javaslat szivárgott ki a sajtóba az egészségügyi rendszer átalakításáról. Ez a javaslat azt tartalmazza, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetsége támogatja ezt. A MÖSZ-nek nem áll módjában támogatni egy olyan javaslatot, amit nem is beszéltek meg velük.

Karácsony elmondta, hogy a MÖSZ készen áll arra, hogy az egészségügyi rendszerről tárgyaljon, és a mostani javaslatban is van számos elem, amivel egyetértenek. De van egy nagyon fontos eleme, amit semmiképpen nem tudnak támogatni, ez pedig a járóbetegellátás teljes körű államosítása.

A főpolgármester elmondta, hogy számos példán keresztül látjuk mi történik, ha az állam átvesz egy feladatot az önkormányzatoktól. Ez történt az iskolák esetében is. A centralizálás soha nem old meg szakemberhiányt vagy költségvetési forráshiányt. Az egészségügyben is ez a gond, a szakemberhiány és a megfelelő fizetés hiánya.

Karácsony Gergely elmondta, hogy ez további forráshiányt is okozna a járóbetegellátásban, hiszen az önkormányzatok jelentős összegeket fordítanak a rendelők fenntartására, működtetésére. Budapesten ez mintegy 20 milliárd forint évente.

Pikó András, mint a MÖSZ-elnökségi ülés házigazdája elmondta, hogy a szociális törvénytervezet módosítása is napirendre került az elnökségi ülésen. Azt látják az önkormányzatok, hogy a szociális ellátásban a legnagyobb szociális krízis idején odaadni a szociális ellátást azokhoz az önkormányzatokhoz, ahonnan éppen elvonják a forrásokat nem túl jó logika.

Az önkormányzatok tényleg abban a legjobbak, hogy közel álljanak a lakosokhoz, és segítsék őket, ehhez viszont források kellenek. Ezért abban teljes egyetértés volt, hogy az önkormányzatok a szociális ellátás forrásaihoz kerüljenek előrébb az államnál, kerüljenek az önkormányzatokhoz a szociális ellátást biztosító adók, erre fognak kidolgozni egy javaslatot.

Azon önkormányzatok, akik meg tudják termelni a forrásokat a feladataik ellátására kapják vissza ezeket, a többiek normatív alapon kaphassák meg ezeket a forrásokat.

Eszes Béla, Jánoshida polgármestere, a MÖSZ társelnöke mint kistelepülést vezető elmondta, hogy a családok mintegy 60% -a nem rendelkezik egy hónapnál nagyobb tartalékkal, ez a szám az elmaradottabb településeken akár a 80%-ot is eléri. Hiába vannak árstoppos termékek, a többi termék ára lassan elérhetetlen lesz számukra. Vidéken az emberek többsége visszatért a fafűtésre, ám az erdészetek nem tudnak lépést tartani a megemelkedett igénnyel, az 5000 fő alatti települések nem kapták meg a szociális fajuttatás felét sem, az emberek már fűtenek, a fát oda kell juttatni hozzájuk és ebben óriási lemaradások vannak. A jövő évi költségvetésben sem látják a számokat a szociális fa juttatására, ezért kérik, hogy a költségvetés módosításakor a kormány mindenképpen legyen tekintettel arra, hogy a megemelkedett szociális terheket az önkormányzatok finanszírozni tudják. Vannak bevételek, amelyek biztosítják ezeket a költségeket, azt kérik, hogy ezekhez a forrásokhoz való hozzáférést biztosítsa az állam az önkormányzatok részére.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökségi ülésén városunkat Márki-Zay Péter polgármester képviselte.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!