Vegyen velünk lendületet! 970×250 -3

Év végére eltűnhet a hazai burgonya és hagyma a polcokról

Egyre drágul ugyanis a tárolás is, és ezért sok hazai termelő inkább minél hamarabb piacra dobná terményét, írja a vg.hu. Ez érinti a hazai gyökérzöldségeket, a hagymát és a burgonyát is.

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője a portálnak úgy nyilatkozott, hogy télen mindig drágábbak a zöldségek, ekkor ugyanis már a tárolás költségét is bele kell kalkulálniuk a kertészeknek az árakba.

Az energiaárak növekedése pedig a közeljövőben drasztikusan fogja növelni a tárolási költségeket is. Ezért fordulhat majd elő, hogy egyre kevésbé szeretnének erre fordítani a termelők. Valóban, a többségük most azon gondolkozik, írják, hogy megéri-e egyáltalán betárolni a zöldséget, vagy akkor járnak jobban, ha a betakarítást követően, a földek mellől adják el a terményt.

Nagyobb baj azonban az, hogy pont a zöldségek tekintetében (is) egyre több család visszafogja a kiadásait. Ahogy Ledó Ferenc fogalmazott, a nyáron a megnövekedett termelési költségeket még el tudta fogadni a magyar vásárlóközönség, mostanra ez már nem igaz.

Azt is elmondta, hogy túlkínálattól ugyanakkor ez esetben sem kell tartani, tudniillik, ha a kertészetek még idén piacra viszik az összes, idén megtermelt zöldséget. A hozamok ugyanis nemcsak itthon, hanem külföldön is igen alacsonyak voltak. Éppen ezért jelentősebb áresés sem várható, ugyanis külföldről sem érkezik nagy mennyiség

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!