Vegyen velünk lendületet! 970×250 -1

A lakossági fogyasztóknak egyáltalán nem, talán a vásárhelyi távhőcégnek kedvezhet a földgáz áresése

A világpiaci folyamatok és egy enyhe tél segíthet a HVSZ Zrt.-n, de a lakossági gázár továbbra sem fog csökkenni 2023-tól.

Akkor vásárolt földgázt a vásárhelyi távhőszolgáltató cég, a HVSZ Zrt. amikor a világpiaci ár közel kétszerese volt a jelenleginek. Megírtuk, hogy a vállalt 594 milliós árat csak év végéig tartja a kereskedőcég, januártól az energiatőzsde akkori jegyzésárainak függvényében változhat az éves időintervallumra szerződött összeg.

Ennek tükrében arról érdeklődtünk a HVSZ Zrt.-nél, a beszakadt nemzetközi gázár hogyan befolyásolhatja az önkormányzati 2023-as kiadásait. Azt a választ kaptuk, hogy a városi társaság bízik a kedvező árfolyamon történő referenciaár rögzítésében, amely jelentős költségcsökkenést eredményezhet. De amíg a tényleges fixálás nem történik meg, addig csak megbecsülni lehet, hogy mennyivel csökkennének a HVSZ Zrt. ráfordításai és a földgáz felhasználása, amit nagyban befolyásol a várható időjárásváltozás, valamint az elsődleges energiaforrásként hasznosított geotermikus energia felhasználási lehetőségei.

Vagyis egy esetleges enyhe tél és a tőzsdei jegyzésár kedvező alakulása számottevő kiadáscsökkenést hozhat az önkormányzati cég, s ezzel együtt a város számára.

Ugyanakkor a lakossági gázárra kevésbé fog hatni a jelenlegi világpiaci folyamat. A Portfolio kalkulációi szerint a most látható határidős gázárak mellett elképesztően nagy veszteséggel néz szembe a magyar állami gázszolgáltató 2023 végéig, ami jóval több, mint amit idénre és jövőre összesen betervezett eddig a kormány a rezsivédelmi alapba. Így valószínűleg felesleges abban reménykedni, hogy januártól majd lazít a kormány a rezsiszabályokon.

Vegyen velünk lendületet! 600×600 -2

A Hódpress sütiket használ a jobb működés érdekében. Rendben!